Острови с необичайна форма

Не веднъж съм ви убеждавала, че природата е вълшебница в играта на форми. И този път ще ви разходя до поредното доказателство за творческия й талант – 5 острова с необичайна форма. Аз бих посетила всичките (поне в мечтите си). А вие?

Острови с необичайна форма

Остров Молокини, Хавай

Малкият остров във формата на полумесец, разположен на около 5 км от хавайския остров Мауи, всъщност е част от вулканичен кратер, издаден само наполовина на повърхността. Той се нарежда в челната десетка на дайвинг дестинцаиите, защото освен изобилстващи от подводни скали и корали, крайбрежните му води са дом на над 250 вида тропически риби и на игриви китове. В същото време точно тази извита форма на острова защитава водолазите от вълните и от силните течения в района позволявайки им пълноценно да се наслаждават на подводните чудеса.
Острови с необичайна форма

Остров Галешняк, Хърватия

Един от малкото в света естествени острови във формата на сърце, той е известен по-скоро като „Островът на любовта“ или „Островът на влюбените“. Намира се във водите на Адриатическо море, между град Задар и остров Пашман и до него можете да стигнете или с водно такси или като наемете специалната „лодка на любовта“. Островът е частна собственост и е изцяло покрит с дива растителност. При археологически проучвания обаче са открити три  илирийски могили и останки от основите на антична сграда.
Острови с необичайна форма

Остров Джумейра, Дубай

Макар да е плод на човешката дейност, със своята форма на пищно разклонена палма, остров Джумейра в Персийския залив е един от най-емблематичните в света. Островът се състои от ствол с 16 листа с диаметър на короната 6 км, защитен от 11-километров вълнолом във формата на полумесец, който да спира разрушителната сила на морето. За направата му е бил използван 1 млрд. Кубични метра пясък, събран от крайбрежието на Дубай, а днес върху тях са разположени стотици вили, бизнес и жилищни сгради и хотели.
Острови с необичайна форма

Острови Пулау, Малайзия

От птичи поглед трите острова Манукан, Мамутик и Сулуг край малайзийските брегове на Борнео наистина приличат на усмивка, която те кара да им отвърнеш с усмивка. И затова често ги наричат „Щастливите острови“. Всеки остров представлява идилична композиция от бели плажове, крайбрежни коралови градини и буйни гори с богата фауна, които са мечатният рай за всички простосмъртни души. Те са част от островната група Пулау, включваща още островите Пулау Гайа и Пулау Сапи и попадат в пределите на Национален морски парк „Тунку Абдул“.
Острови с необичайна форма

Остров Карп, Палау

Остров Карп е един от 500-те варовикови острова на архипелаг Палау, пръснати във водите на Тихия океан. Със своята форма на звезда, бели пясъчни плажове и екзотична природа, той е единственият курорт в страната, разположен върху частна собственост. Можете да се разходите до него с ежедневен превоз от град Корор или направо да отседнете в някоя от великолепните вили на острова. Освен с гмуркане на воля, тук ще запълвате свободното си време с каякинг, риболов и пешеходни преходи в дебрите на гъстата тропическа растителност, а сред омиротворяващата атмосфера ще се почувствате като преродени.

И макар тези 5 острова с необичайна форма, да са най-популярни в туристически аспект, със сигурност вълшебницата – природа не се е задоволила само с тяхното създаване. Вие чували ли сте за друг?

Източник: http://relax.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: