10 от най-впечатляващите ЮНЕСКО забележителности

В списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство са включени над 900 впечатляващи забележителности. И тъй като не можем да изброим всичките, подбрахме 10, които всеки пътешественик трябва да посети поне веднъж в живота си. 

10 от най-впечатляващите ЮНЕСКО забележителности 
Списъкът на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство включва 962 обекта (места, паметници и забележителности) в 157 държави, чиято значимост за историята на човечеството налага тяхното опазване и съхранение за следващите поколения. 745 от тези паметници са с културна стойност, 188 – с природна, а 29 – с комбинирана.
 
Самите ние вярваме, че забележителностите, защитени от ЮНЕСКО не могат да бъдат категоризирани. Всеки един обект притежава собствен набор от достойнства, красота и значимост. И безспорно, няма да сбъркате с посещението на който и да било от тях.
 
Но тъй като пространството и времето не позволяват да ви изброим и разкажем по нещо за всеки обект в колекцията, бяхме принудени да подберем  само 10, които обаче според туристите се нареждат сред най-впечатляващите ЮНЕСКО обекти в света.
 
За останалите можете да ни разкажете вие!
 
10 от най-впечатляващите ЮНЕСКО забележителностиДворецът и градините Версай, Франция – всеизвестният дворцов комплекс Версай във френската столица Париж е бил основната резиденция на френските крале от времето на Луи XIV до Луи XVI. Именно по негов модел е построен и дворецът Шонбрун във Виена, но луксът и екстравагантността тук са неподражаеми. Разходката от стая в стая и сред благоуханните зелени градини ще ви пренесе във времето на Краля Слънце и ще ви накара да се почувствате като истински аристократи.
 
Венеция, Италия – разположен върху 118 малки острова и прорязан от гъста мрежа от канали, като единственият начин за придвижване на места е само с гондоли, Венеция е не само един от най-романтичните, но и един от най-старите и любими на туристите италиански градове. Ценен заради историята, архитектурата и произведенията на изкуствата, той попада в списъка на ЮНЕСКО заедно с лагуната между реките По и Пиав. Едно посещение на Италия не може да се размине без посещение на Венеция.
 
Тадж Махал – белият мраморен мавзолей Тадж Махал в индийския град Агра всъщност е цял комплекс от сгради, чието име в превод означава „корона от дворци”. Той е бил построен през първата половина на XVII в. от император Шах Джахан в памет на неговата трета съпруга Мумтаз Махал. Световно признат за перлата на мюсюлманското изкуство в Индия, комбиниращ персийски, турски и индийски елементи и израз на безсмъртната любов, Тадж Махал е един от всеобщо признатите шедьоври на световното наследство.
 
Петра, Йордания – каменният град Петра е смятан за безспорен символ на Йордания, както и за нейна най-посещавана атракция. Живописният град в скалите всъщност има статута на парк, през който докато се разхождате, не спирате да си задавате въпроса – как е бил построен? Катакомби, храмове, амфитеатър, манастир – архитектурните забележителности са толкова много и толкова колоритно изваяни, че няма как да не е съгласите с твърдението: Петра е един от най-ценните културни паметници на човешкото културно наследство.
 
Пирамидите в Гиза, Египет – е, всички са чували за пирамидите в Гиза, както и за легендите за тяхното създаване. Но когато се изправите пред тях сякаш за първи път осъзнавате значимостта им като културен феномен. Колко ли тайни крият? И какво ли послание носят? Сред океана от златист пясък, пред величественото майсторство на древността, обграден от камили, прах и каменни масиви, всеки би останал без дъх. И то съвсем оправдано. Пирамидите в Гиза ви пренасят в едно ново измерение, където нищо от физическия съвременен свят няма място.
10 от най-впечатляващите ЮНЕСКО забележителности 
Великата Китайска Стена – вероятно една от най-популярните забележителности в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, Великата стена на Китай е продукт на повече от 2000 години труд – началото й е поставено през VII в. пр. Хр, за дострояването й принос дават 20 китайски династии, а крайната й дължина достига 21 196 км. Всъщност тя представлява система от отбранителни съоръжения и днес е един от емблематичните символи на Китай, доказващ неизмеримите възможности на човешката дейност.
 
Стоунхендж – култовият каменен комплекс Стоунхендж се намира в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшир, Великобритания. И въпреки, че мнозина нареждат подредените в кръг праисторическите блокове (или поне онези, които са на повърхността) сред най-разочароващите туристически забележителности, те си остават загадка за учените и продължават да привличат посетители от цял свят.
 
Храмът Ангкор – разположен в едноименната област в Камбоджа, това е най-големият индуистки храмов комплекс в света. Посветен на върховния бог Вишну, той се приема за един от най-важните археологически обекти в Югоизточна Азия. Със сигурност ще останете омаяни от пищно изсечените храмове, обширните барелефи и многобройните ангели – хранители, разпръскващи величие и хармония от XII в. насам.
 
Храмовете Прамбанан, Индонезия – най-големият индуистки храмов комплекс в област Централна Ява в Индонезия, е построен през IX в. в чест на бог Тримурти (имащ 3 лица – създателят Брахма, същинският Вишну и разрушителят Шива). Главният храм е с височина 47 м., заобиколен от огромен комплекс от отделни по-малки храмове – общо 240, от които днес са възстановени 18. Тук ви очаква една величествена и мистична атмосфера, която ще разкрие тайните си само пред онези, достойни да ги търсят.
 
Великденски острови – национален парк Рапа Нуи (както е истинското им име) е островно владение на Чили в Тихия океан и е едно от най-изолираните места в света. Съставен от 3 вулкана, той е дом на храмове и на огромни каменни фигури, които придават на района зловещо излъчване. И макар причината за създаването им все още да е загадка, всички изследователи са единодушни, че издълбаването на огромните каменни блокове (около 13 м. високи и 14 тона тежки) в човешка форма (с лице и торс) е било огромно изпитание и постижение за жителите на Рапа Нуи.
 10 от най-впечатляващите ЮНЕСКО забележителности
След като обърнахме внимание на 10 от най-впечатляващите ЮНЕСКО забележителности в света, е редно да уважим и богатството на нашата родна страна. Знаете ли, че в списъка със защитени заради културната им и историческа стойност обекти влизат цели 9 български забележителности?
 
Това са Боянската църква, Мадарският конник , Скалните църкви в Иваново, Рилският манастир, Старият град на Несебър, Тракийската гробница в Казанлък, Тракийската гробница в Свещари, Резерватът Сребърна и Национален Парк Пирин.
 
Замислете се – толкова много световно признати обекти върху толкова малка географска площ са истинска благословия. Затова ви призоваваме – във времето, когато не обикаляте по света, следвайки обектите в списъка на ЮНЕСКО, обикаляйте България и отдавайте дължимото внимание и уважение на съкровищата, с които ни е дарила само на ръка разстояние.
Източник: http://relax.rozali.com
 
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: