Дестинации за вегетарианци

Храненето е част от удоволствията на едно пътуване. И дори да сте вегетарианци, пак можете да му се наслаждавате. Вегетарианството е начин на живот в доста държави по света,така че няма да сгрешите,ако посетите някоя от дестинациите за вегетарианци.

Дестинации за вегетарианци 
Скорошни проучвания установиха, че вегетарианството става все по-популярно в световен мащаб, както по екологични, така и по диетологични причини. И въпреки че този тип харенене провокира множество противоречия сред обществото и специалистите по човешко здраве (наскоро група учени дори обявиха вегетарианците за душевно болни), редица държави, провокирани пък от религиозни, културни и исторически причини, са се специализирали в приготвянето и пропагандирането именно на вегетариански ястия. Всичко това автоматично превръща тези градове в любими дестинации за вегетарианците.
 
Дестинации за вегетарианциПровокирани от опазване интереса на животните пък, американската оргазнизация за защита правата на животните ПЕТА (PETA) и още няколко неправителствени оргазнизации решават да симпатизират на градовете, подкрепящи вегетарианството и дори да излъчват ежегоден „победител“ сред тях. Ето кои са сред най-популярните дестинации за вегетарианци.
 
Лондон, Великобритания
 
Въпреки че е популярна с комбинацията си от риба и пържени картофи, печени шунки и месни пайове, ПЕТА обяви британската столица за най-добър вегетариански град на 2009 г. Причината за тази „изненада“ може да се търси в (не)далечната 2000 г., когато светът се паникьоса от болестта „луда крава“ и мнозина радикално смениха режима си на хранене, прегръщайки вегетарианските принципи. Така днес в Лондон на всяка крачка ви очакват всевъзможни заведения за безмесни ястия, предлагащи дори вегетариански варианти на традиционните английски гозби.
 
Йерусалим, Израел
 
Поради религиозните канони, местните имат списък от „кашерни“ (позволени) храни, които да консумират. Те не ядат свинско и заешко, месо на грабливи птици и морски деликатеси. За сметка на това пък разделят месото от млякото – както в готвенето, така и в храненето. Което обяснява защо в някои ресторанти и заведения за хранене (обозначени с надписа „kosher dairy” – „позволено мляко“) се предлагат ястия на основата на мляко, но никакви мазнини и тлъсти меса. Тук можете да похапвате хумус и фалафели до насита,  пълнена риба и хайвер, и разбира се салати – не случайно вегетарианците се чувстват като преродени.
Дестинации за вегетарианци
 
Мумбай, Индия
 
Около 1/3 от населението на страната са вегетарианци, а според статистиката в търговската и културна столица Мумбай живее най-голямата вегетарианска общност в света. По религиозни и духовни причини, по-голямата част от местното население не консумира месо, риба и яйца, но включва в менюто си млечни продукти. Това предполага огромно изобилие от безмесни храни, както и от храни без съдържание на каквито и да било животински продукти. За улеснение, във всички магазини е въведена система за индикация на (без)месните стоки, а заведенията спазват строг етикет.
Дестинации за вегетарианци 
Чианг Май, Тайланд
 
Северната тайландска провинция Чианг Май е една от най-благодатните дестинации за вегетарианции. Спазваща тайландските традиции, местната кухня е силно повлияна от кулинарните идеи на Китай, Корея, Индия и Виетнам, като не пропуска мюсюлманските и западноевропейски хрумвания. Подправките и вкусовете се преплитат в едно пикантно – кисело предизвикателство за небцето, мазнините и олиото се избягват, а се набляга на плодовете и зеленчуците, оризът, морските дарове и…. буболечките. Изцяло вегетарианските ресторанти са обозначени със жълта табела с една – единствена буква, а храната се приготвя по нюх с прясна местна продукция и с много соя, винаги изящно декорирана.
 
Дестинации за вегетарианциТайпе, Тайван
 
В страната има около 6000 заведения за вегетарианско хранене, които непоклатимо спазват убежденията на будистката вяра. Всъщност, поради високия брой вегетарианци сред местното население (2 млн само в столицата Тайпе), тук се следват едни от най-строгите закони в разделението на храните. В някои заведения са на разположение бюфети с над 100 различни видове ястия, при това на невероятно ниска цена. Само не се учудвайте от обратните свастики, които ще видите по стените на тези ресторанти – в Будизма и Даоизма пречупеният кръст е символ на вегетарианската храна.
 
Сред популярните дестинации за вегетарианци се нареждат още Градът, който никога не спи – Ню Йорк, град Гент в Белгия (първият домакин на Вегетариански ден от седмицата в света) и Сингапур (предлагащ над 100 вегетариански ястия от азиатската кухня).
 
Е, след толкова много кулинарни предложения, не ви ли изкушихме да посетите някоя от дестинациите за вегетарианци? 
Източник: http://relax.rozali.com
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: