Най-чистите държави в света

Знаете ли кои са най-чистите държави в света? Онези с най-високо качество на въздуха и водата, с екологично чиста околна среда и с висок жизнен стандарт. Онези, които България не успява да достигне. Ето кои са най-чистите държави в света.

Най-чистите държави в света

Класацията за най-чистите държави в света е направена от изследователски екип от университетите „Йейл” и „Колумбия” и е публикувана в списание „Forbes”. За да я изготвят, учените взимат предвид общо 25 показателя, като най-високия възможен сумарен резултат е 100 точки, а най-ниският 32.

Учудващо е, че сравнително бедни страни като Коста Рика, Куба и Колумбия са сред първите 15 по чистота. Вероятно заради по-слабо развитата им индустрия. А САЩ са на 61-ва позиция, въпреки усилията, които полага за съхраняване на чистия въздух в световен мащаб. Интересното е, че така известният с чистотата си Сингапур се нарежда едва на 28-мо място, а Белгия – чак на 88-мо място. Според иследването най-мръсната страна в света е Сиера Леоне.

Ето и кои са първенците в класацията за най-чистите държави в света:

Исландия

Макар и трудно за вярване, имайки се предвид изригването на вулкана Ейяфятлайокутл през 2010 г., Исландия оглавява класацията за най-чистите държави в света. Причината? Изследователите не взимат предвид природните бедствия и нанесените от тях щети, а количеството на серен диоксид, освободен от горивните емисии. Което тук е минимално. По определената скала за допустими стойности на показателите, Исландия получава най-високо отличие и благодарение на изобилието си от чиста вода, множеството защитени природни зони, добро здравеопазване и цялостност на геотермалната енергия.
Най-чистите държави в света

Швейцария

Швейцария, освен че е най-богатата страна по брутен вътрешен продукт на глава от населението, има и един от най-високите резултати, изчислен на базата на 8 екологични критерия, сред които качество на водата, богатството от гори, редуциране на пестициди и т.н Цюрих и Женева се нареждат съответно на второ и трето място от всички градове в света по качество на живот.

Швеция

78 % от територията на Швеция е заета от гори (част от тях в границите на 28 национални парка), а още 10 % – от води (95 700 езера). Това богатство от природни ресурси, което неминуемо се отразява върху здравето на местното население, поставя страната в челната тройка на най-чистите държави в света и я прави достоен първенец в култивирането на растителните площи сред Скандинавските представители. Учените отчитат много ниско ниво на замърсен въздух, изключително качество на питейната вода, малко вредни емисии и висок жизнен стандарт. Опазването на околната среда, съхранението на животински и растителни видове, както и ефективното използване на енергия са приоритети в политиката и обществото.

Норвегия

Сред страните в Европейската общност, Норвегия е на трето място в света в борбата с технологичното замърсяване. Разположена върху удивителни залежи петрол и природен газ, страната ефективно ги усвоява и на тях дължи стремглавия си икономически растеж от Втората световна война до днес. Притежава отлично качество на водата и на хигиената на въздуха, влиза в списъка на дестинациите „Пушенето забранено“, а парковете, горите и хълмовете на територията й са защитените със закон. Може би има това е причината тук да има най-малко хора с дихателни проблеми в света.

Коста Рика

Коста Рика е петата най-чиста държава в света. Относително бедната и развиваща се страна се гордее с гъсти гори, изобилие от водни ресурси и от диви животни. Икономиката й е изградена на основата на екологичен туризъм, което противоречи на другите й латиноамерикански съседи. Ето защо тя се стреми да остане въглеродно неутрална до 2021 г. Исландия притежава изключително висок резултат по горско стопанство и чистота на въздуха и успешно избягва обезлесяването.

 
Най-чистите държави в света


Хърватия

Хърватия е 20-тата най-чиста страна в света и номер едно в Източна Европа и Централна Азия. Нейн приоритет са чистите плажове, разположени по бреговете на Адриатическо море, а посетителите й се наслаждават на невероятно чиста вода и великолепни условия за риболов. Комунистическият режим обаче е оставил дълбоки следи и някои индустрии все още не са екологично усъвършенствани по отношение на емисиите парникови газове. Ето защо качеството на въздуха в Хърватия е значително по-лошо.
 
Нова Зеландия

Нова Зеландия е известна като рай за хората, търсещи дейности на открито. Страната отделя голямо внимание на поддържането на околната среда, достига  перфектни резултати в качеството на водата и качеството на въздуха, залага на защитата на света от замърсяването. Но за съжаление, високият коефициент по отделяне на въглероден диоксид  в индустриално отношения, я нарежда едва на 7-мо място в класацията за най-чистите държави в света.

 
Израел

Израел се радва на високо качество на водата и на въздуха, а средната продължителност на живота тук е 81 г. Въпреки сухия климат се полагат неимоверни Най-чистите държави в светагрижи за съществуващите гори – според проучванията тук има най-голям брой растителни видове на единица площ в целия средиземноморски регион. В същото време местното население се възползва от особеностите на климата, за да произвежда слънчева енергия и прави страната най-големия производител в света на глава от населението. Поради оскъдността на водните ресурси през лятото пък,са развити различни технологии за спестяване на вода, като капковото напояване, например.

 

Мавриции
Този малък райски остров в Индийския океан достойно заслужава място в челната десетка на най-чистите държави в света заради добрите резерви от питейна вода, добре развита канализационна инфраструктура и чистота на въздуха. Изолираното географско положение на Мавриций му помага да поддържа ниско ниво на замърсяване на въздуха и да привлича туристите със здравословното въздействие на околната среда. Единственият недостатък са отделяните във въздуха газове.

 

Източник: http://relax.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: