По стъпките на книгите из Европа

 

Книгите са магичният свят, в който се потапяте, когато искате да избягате от реалността. Книгите са най-добрият пътеводител към  действителни и илюзорни дестинации. Така че ако обичате пътешествията, тръгнете по стъпките на книгите из Европа.
По стъпките на книгите из Европа

Вероятно ще се замислите за миг, ако ви попитат коя е любимата ви книга.  Но бихте ли се поколебали, ако имате възможност да посетите извора на вдъхновение на автора й, родния му град, музея или дома му – местата, превърнали се в пазител на литературното изкуство за вечни времена. И защо е нужно да продължавате да си представяте как изглежда обстановката, из която току – що „сте бродили“ с книга в ръка, след като вместо на морски или планински туризъм, можете да се отдадете на литературен туризъм?!

Да тръгнете по стъпките на книгите из Европа означава да посетите реално съществуващи места, споменати в произведения на художествената измислица и да преживеете наяве чувството, което сте изпитали докато сте чели тези произведения. А също така да разберете, дали дадена творба е била вдъхновена от обкръжението на автора, от родния му град или пътешествията му, или е била изцяло плод на творческото въображение.

Чудесен пример за влиянието на книгите върху избора на дестинация за пътешествие е съвременната творба „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун. След излизането й на пазара, туристическият поток към европейските столици Париж и Лондон нараства чувствително заради желанието на посетителите им да изследват и преследват мистериите, описани от автора. И през 2005 г. този порив за приключение е бил приоритет на всеки 8 от 10 души, посетили Великобритания и Франция.

В случай, че не сте привърженици на литература като „Шифърът на Леонардо“ или произведнията на Пауло Куелю, винаги можете да се отправите към местата, където класиците Уилям Шекспир и Чарлз Дикенс са написали най-големите си шедьоври, или пък да посетите гроба на Ърнест Хемингуей. Стъпките на книгите вървят в много посоки из Европа и по света. Просто изберете една и я следвайте с мисълта за творбата, която ви е вдъхновила, да предприемете това пътешествие. Предлагаме ви няколко приемрни дестинации за литературен туризъм.

По стъпките на книгите в Трансилвания

Трансилвания е историческа област, съществувала в периода между 1571 и 1711 г. на територията на днешна Румъния. Днес това се счита за Вампирската Мека на Централна Европа, тъй като там се намира замъкът на легендарния граф Дракула. Именно Трансилвания е послужила като вдъхновение за романа на ирландския писател Брам Стокър – „Дракула“ (от 1897 г.). Мястото е описано като мрачно, осеяно със злокобни замъци и дворци, с пленителни файтони и магнетични цигани. А в лицето на Дракула е припознат легендарният владетел на Влашко от втората половина на XV в. Влад Цепеш, който е превърнат във вампир заради фанатичното му нежелание да приеме християнската вяра.
По стъпките на книгите из Европа

Романът „Дракула“ на Брам Стокър се счита за един от най-добрите образци на готическата литература на ужаса, а замъкът Бран, в който се развива и художественото действие, днес е национален паметник на Румъния, една от най-популярните туристически атракции в страната и един от най-красивите замъци в Европа.  

По стъпките на книгите в Обединеното Кралство

През 2008 г. Лондон оглави класацията за топ литературни дестинации в света. И това не е случайно. Много известни автори или са били родени тук, или са прекарали определена част от живота си тук. А още повече творци са използвали Лондон като сцена на художественото действие в произведенията си.

В английската столица можете да посетите домовете на Джефри Чосър, Джон Кийтс и Чарлз Дикенс (днес превърнати в музеи). А ако сте почитатели на детективските истории да проследите маршрутите на легендарния Шерлок Холмс (герой на Сър Артър Конан Дойл), споменавани в творбите и особено известната му квартира на улица „Бейкър стрийт“ 221Б, където се помещава Музеят на Шерлок Холмс и където ще ви посрещне паметника на детектива.
По стъпките на книгите из Европа

Ако искате да стигнете по-далеч по стъпките на книгите в Обединеното Кралство, то идете в град Стратфорд на Ейвън в графство Уоруикшър. Но се пригответе са голям туристически наплив, тъй като това е родното място на класика сред класиците в Английската литература – Уилям Шекспир. Тук са домът, в който е роден известният поет и драматург, музеят и театърът, посветени на него и още множество атракции, привличащи над 3 млн. туристи годишно.     

По стъпките на книгите в Алкала де Енарес, Испания

Алкала де Енарес е град в района на испанската столица Мадрид. Освен, че се слави като единственият римски град (под името Комплутум) в тази част на страната по времето на император Октавиан Август, Алкала де Енарес има и друга местна гордост – тук през 1547 г. се ражда създателят на гонещия вятърни мелници Дон Кихот – писателят Мигел Де Сервантес Сааведра. А всяка година, на годишнината от смъртта му (23-ти април), в града се връчва най-авторитетното отличие за испаноезична литература в света – годишните награди „Сервантес“.  
По стъпките на книгите из Европа

През 1956 г. родният дом на писателя официално е отворен за посещения като къща-музей с името Museo Casa Natal de Cervantes. Освен възстановяването на оригиналната постройка, пред нея допълнително са оформени красиви градини, допълнителна площ за изложба на документи, за честване на културни събития, библиотека, монтирана е охладителна система, а стаите са обзаведени в стила на испанската златна епоха.

По стъпките на книгите в Прага, Чехия

Дори да не сте чели никоя от творбите на Франц Кафка, музеят в Прага, посветен на новелиста, ще ви изстреля в света на един от „тримата влъхви“ на модерната литература и вероятно ще ви накара възможно най-скоро да се снабдите с копие на неговите произведния „Процесът“ и „Метаморфозата“. На пазара вече е и най-новият сборник с разкази на Франц Кафка „В наказателната колония“, включващ някои от нак-известните му разкази.
По стъпките на книгите из Европа

Изложбата в Музея на Франц Кафка ще ви покаже в хронологичен ред няколко експозиции, посветени на творчеството и живота му (неизбежно свързани с историята на Прага). А с помощта на други няколко зловещи видеоклипчета ще усетите настроениет на писателя, провокирало го да напише много от творбите си и ще допълните представата си за чешката столица.

По стъпките на книгите в ЛаМанш, Франция

В протока ЛаМанш, на 22 км от френска Нормандия и под суверенитета на Великобритания, се намира остров Джърси. Там, в красива бяла къща в колониален стил и с изглед към морето, по време на изгнаничеството си е живял незабравимият френски писател, създател на „Клетниците“ и „Парижката Света Богородица“ Виктор Юго.

Къщата се казва Hauteville House. Той я купува през 1856 г. със средствата, спечелени от издаването на сборника си със стихове „Les Contemplations“ и живее в нея до 1870 г. Страстен колекционер на мебели, той я обзавежда с множество сандъци, килими, огледала, орнаменти и вещи, събирани по време на странстванията му из острова. Така както твори великите си произведения, Виктор Юго влага безграничното си въображение в работата по къщата , прекарвайки месеци в изграждането на средновековния й облик.
По стъпките на книгите из Европа

През март 1927 г., по случай 100-годишнината на Романтизма, Hauteville House е дарена на Париж от група декадентски поети. До днес тя е запазена точно такава, каквато е била по времето на Виктор Юго. А неговата неизчерпаема креативност е съхранена в удивителната пищност на украсата на къщата. Или както се е изразил синът му, Чарлз Юго (също рожба на перото), „къщата е същински триетажен автограф на писателя, поема в няколко стаи“.

В случай, че успеете да проследите стъпките на книгите само до Париж, то и там Виктор Юго ще ви напомни за себе си. От 1832 до 1848 г. писателят е обитавал апартамент с площ от 280 кв. м. на втория етаж в Hôtel de Rohan-Guéménée, днес известен просто като Домът на Виктор Юго. Тук ще можете да проследите трите етапа в живота на писателя – преди, по време и след изгнаничеството му на остров Джърси. На първия етаж има постоянна изложба на неговите платна (той е рисувал през целия си живот и е създал над 4000 платна) и писмени прозиведения. Ще видите и част от обзавеждането, декорацията на интериора и лични вещи. Вероятно ще почувствате присъствието му.

 

Източник: http://relax.rozali.com

 

Реклама
Comments
One Response to “По стъпките на книгите из Европа”
  1. Martin Belttov каза:

    Страхотна публикация, браво! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: