Рент а кар в Европа? Защо не!

Ползването на рент а кар е популярно сред туристите в Европа. Попитайте приятел или потърсете информация в интернет. Ще се убедите, че рент а кар е добра опция при пътуване на дълги разстояния. И с усмивка ще си кажете: Защо пък не?!

Рент а кар в Европа? Защо не!


Рент а кар е за тези, които не искат да се ангажират със собствен превоз или не разполагат с личен автомобил при посещението на дадена туристическа дестинация.
Ползването на кола под наем им дава свобода и гъвкавост да се придвижват до съседните населени места, да свършат внезапно изникнали задачи в рамките на пътуването или просто покрива необходимостта от адекватен транспорт в големите и пренаселени европейски градове.

При повечето българи се наблюдава точно обратната тенденция. Мисълта, че трябва да предвидят бюджет за рент а кар, ги хвърля в заблудата, че пътешествието с личен автомобил ще им спести не само пари, но и тревоги. И ако не познават добре предимствата, недостатъците и капаните на компаниите за рент а кар в Европа, това наистина може да се случи. Бъдете предварително подготвени и разберете кое е най-важното при избора на кола под наем, преди опасенията ви да са се превърнали в реалност.

Рент а кар в Европа? Защо не!На първо място помислете какъв тип автомобил ще служи най-добре на целите на пътуването ви. Наистина ли се нуждаете от огромна кола? Ако сте с деца и планирате да правите дълги обиколки, съответно да носите повече багаж, вероятно ще ви е необходим комфортно комби или мини ван. Ако пък сте по-сплотена група и искате да спестите разходи от наем и гориво, подходящ е най-малкият възможен модел.

 
Но компаниите за рент а кар имат една малка тайна: много често се оказва, че точно най-икономичните коли липсват (защото са най-популярни) и на разположение са само онези с мощни двигатели (и размери).  

Не се поддавайте на този търговски трик – притискайки ви до стената, те се надяват да поддадете и да наемете по-скъпия автомобил. Просто кажете „Не” и настоявайте за сумата, която сте предвидили. Освен това знайте, че за колкото по-дълъг период от време ползвате рент а кар, толкова по-ниска ще е таксата – обикновено наемът за един ден е много по-висок от такса за уикенд или за седмица.

Помислете откъде ще вземете рент а кар. Още със слизането от самолета ще забележите купища табели на летището. Същото важи и за автогарите и железопътните гари (в зависимост как сте се придвижили до дестинацията). Но колите под наем, отдавани там, много често надвишават в пъти стойността, която бихте заплатили за същата кола и за същото предвидено време в центъра на града, например.

 

Избягвайте да взимате и връщате рент а кар в неделни и празнични дни или в малки населени места, защото възможността да ви надхитрят е голяма. А ако ви се налага да ползвате ферибот, по-добре наемете две отделни коли в съответните места, които посещавате. В противен случай ще ви излезе прескъпо. Най-добре е предварително да резервирате (и предплатите) колата по интернет, да се допитате до хотела, в който сте отседнали или до някое вещо лице, как да изберете фирмата.

По правило, когато взимате рент а кар, возилото трябва да е с пълен резервоар и в пълна изправност, с пълна застраховка. Съответно и вие трябва да я върнете в същия вид. Ако забравите, горивото ще ви бъде таксувано на място според цените на наемодателя (които са далеч по-солени). Разбира се всичко зависи от политиката на фирмата – някои ви дават наполовина напълнен резервоар и я връщате без гориво. Други пък таксуват само горивото, което сте изхабили.

Рент а кар в Европа? Защо не!

Важно е  при ползване на рент а кар услуги, да разберете точно каква такса плащате, какво включва и на каква стойност са допълните екстри (GPS система, столче, евентуални щети). Сума, която звучи невероятно ниска, може изобщо да не се окаже толкова приемлива, след пресмятане на общия набор услуги. Внимавайте да не ви надпишат нещо, което в действителност е екстра. Попитайте за отстъпки, пакетни цени и условията, които включват (понякога има уловки). А за по-сигурно, направете сравнително проучване на пазара. Така ще можете условно да предвидите и разходите си.

Ако имате специално изискване към вида на скоростите (автоматични или ръчни) предварително направете заявка. Но знайте, че колите с автоматични предавки са значително по-скъпи. Ако сте с дете и ви трябва специално кошче за колата, по-добре си спестете допълнителното заплащане и си подгответе предварително. А в случай, че сте избрали мини ван, няма защо да се тревожите за този проблем, тъй като има вградени обезопасени седалки.  

Бъдете точни във времето на взимане и връщане на автомобил в рент а кар компания. Само няколко минутки закъснение могат да ви струват още един (излишен) ден наем. Ако се налага да се забавите по непредвидени обстоятелства, обадете се и обяснете ситуацията. Това може да помогне. Същото важи и ако се налага да я върнете по-рано.

И не на последно място – носете си шофьорската Рент а кар в Европа? Защо не!книга. Много често за рент а кар се изисква шофьорска книжка в добро състояние. Което означава, че евентуалните ви прегрешения пред закона в родната ви страна, могат да ви поречат да наемете кола в друга, тъй като сте „неблагонадежден шофьор”. В някои страни може да се нуждаете от допълнителен документ, удостоверяващ правото ви да шофирате.

Научете правилата за движение в определената европейска държава, както и правилата за движение по главен европейски път. Поинтересувайте се в рамките на какви териториални граници можете да ползвате автомобила. Това ще рече, че ако планирате да отскочите от Австрия до Германия, трябва да сте наясно дали и возилото ще бъде допуснато.

Шофирането в Европа винаги внася повече адреналин, отколкото ежедневното шофиране в родния ви град. А ако досега не сте ползвали услугата рент а кар, вероятно ще оцените нейното удобство. Забравете ангажиментите и разходите за собствения си автомобил и поне веднъж си вземете рент а кар при пътешествие извън страната.

 

 

Източник: http://relax.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: