Най-разочароващите туристически забележителности

Изненадващо е как най-популярните туристически атракции в света се оказват и най-разочароващи.А може би не е? Нима често пъти прекалените хвалебствия не пораждат неоправдани очаквания? Ето кои са най-разочароващите туристически атракции  в света.

Най-разочароващите забележителности 
Как бихте се почувствали, ако с трепет сте очаквали пътуването си до някоя световно известна забележителност и когато най-сетне стигнете до там, трябва да чакате с часове на километрична опашка от екзалтирани туристи, да заплатите космическа сума във валута, само за да се озовете сред купища разпадащи се руини или да видите само половината от онова, което сте очаквали поради други „технически“ съображения? Разочаровани? Меко казано! Оказва се, че всичко, което сте слушали, чели и вярвали за конкретната емблематична атракция, е плод на мащабна ПР акция, туристически митове и необективни преценки. А действителността е съвсем друга. Най-разочароващите забележителностиНе отдавна чуждестранните медии дори започнаха да правят класации за най-разочароващи туристически забележителности в света. Така се оказа, че в челната десетка попадат най-популярните, което пък провокира и нашето внимание. Ето някои от тях:
 
Айфеловата кула – наричано още „Желязната лейди“, това творение на инженерната мисъл  определено е един от най-емблематичните символи не само на Франция, но и в цяла Европа. Построена през 1889 г., Айфеловата кула е най-високата сграда в Париж и най-посещаваната туристическа атракция в света, привличаща около 7 млн туристи годишно (75 % от които – чужденци). Но чакането буквално с часове, за да се качите в асансьора, който в много случаи се издига едва до половината или пък изтощителното качване по стълбите, за да се озовете обгърнати от мъгла (което прави снимането невъзможно), може да убие удоволствието и желанието дори на най ентусиазирания турист.
 
Камъните „Стоунхендж“ – този праисторически монумент в английското графство Уилтшир още е загадка за учените. Но снимките на огромните кръгли камъни, окъпани в златисти слънчеви лъчи и контрастиращи с белотата на пухкавите облаци, надвесени над тях, са достатъчно изкусителни за над милион туристи годишно. Нетърпеливи да ги пипнат и да се снимат под тях, те остават разочаровани в мига, в който доближат мястото. Защото му се наслаждават от разстояние. За да запазят целостта на каменните блокове (първите туристи отчупвали късчета за спомен), властите са заградили монумента. Да не говорим за непосредствената близост на една от главните магистрали, която нарушава омиротворителното величие на „Стоунхендж“.  
Най-разочароващите забележителности 
Наклонената кула в Пиза – предвидената за камбанария на местната катедрала кула в Пиза се превръща в самостойна по слава забележителност след като необяснимо и неочаквано започва да се накланя. Достигайки ъгъл от 5,5 градуса, през 2001 г. тя бива изправена до 3,9 градуса, след което обезопасена със стоманени жици, така че да спре да се накланя. По-лошото обаче е, че вече се е превърнала във фотографско клише, тъй като 90 % от посетителите й, отиват там не заради самата атракция, а за да се снимат пред нея вдигнали ръка все едно я подпират.
Най-разочароващите забележителности 
Замъкът на Дракула – свързван с мита за граф Дракула (владетелят от Средновековието Влад Цепеш, превърнат във вампир) и увековечен в едноименния роман на ирландския писател Брам Стокър, в представите на повечето туристи легендарният Брански замък е зловещ, мрачен, забулен в мистерии и обитаван от свръхестествени същества. Това обаче няма нищо общо с действителността. Истината е, че нито писателят, нито героят му някога са стъпвали тук. А замъкът със своите бели стени, тухлени покриви и приказни кули по-скоро напомня на декор от приказка. Въпреки това си струва посещението.
 
Най-разочароващите забележителностиСтатуята на Свободата – макар да се е превърнала в американския символ на свободата и да приветства имигрантите, които идват в САЩ по море, за да търсят по-добър живот, статуята на Свободата си е един най-обикновен паметник. Или поне в момента, когато е затворена за мащабен ремонт свързан с мерки за безопасност. Да, туристите могат да стигнат до Острова на свободата, но не и да се изкачат до короната. Предполага се, че ремонтът, на стойност около 28 млн $ ще приключи за 126-годишнината от откриването й (на 28 октомври 2012 г.). До тогава, можете да се снимате само в основата на монумента, като самата статуя може да остане извън кадър. В класацията за най-разочароващи туристически забележителности в света се нареждат още:
 
  • Пирамидите в Гиза
  • Мона Лиза в „Лувър“-а
  • Колизеумът в Рим
  • Бранденбургската врата в Берлин
  • Площад „Таймс Скуер“ в Ню Йорк
  • Белият Дом във Вашингтон
И така ние ви питаме: Коя според вас е най-разочароващата туристическа забележителност в света? И защо?
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: