Туристически кътчета за фотолюбители

Фотографията е неделима част от пътешествията. Улавяйки красотата на природата, величието на забележителностите и уникалността на момента, вие превръщате снимките в незабравими спомени. И търсите все повече туристически кътчета за фотолюбители.

Туристически кътчета за фотолюбители

 

Фотолюбителите обичат да снимат всичко – от екстремни приключения като сафари и каньонинг13970_0, до обикновен пикник в гората или уикенд в планината. Но ако искате да заснемете нещо наистина уникално, да почувствате магията на място, в което сте се влюбили по снимка, и да усъвършенствате усета си за фокус и естетика, трябва по-подробно да проучите атрактивните туристически кътчета за фотолюбители.

Разбира се, всяка дестинация е подходяща за фотографски обект. Сред най-популярните и достъпни са гръцките острови, чиито пъстрота, разнообразие и антично-средиземноморско излъчване ги превръщат в запазен символ на туристическите брошури. Но ако ви се иска да разчупите традиционния модел и да заснемете нещо по-различно от плажове и руини, изберете някои по-далечни и по-непознати туристически кътчета, идеални за фотолюбителската ви слабост.

Можете да посетите Обединените Арабски Емирства, където лично да видите, а след това да увековечите на снимка чудесата на архитектурата в Абу Даби и Дубай. Не забравяйте, че тук всичко е Най-! (най-бързите, най-високите, най-големите, най-обширните съоръжения на модерната техника). Можете да посетите джунглите на Перу и атрактивните земи на Чили, в търсене на следите на древните култури. А можете и да изберете едно от следващите няколко туристически кътчета за фотолюбители. Изборът е ваш, но не забравяйте фотоапарата.

Cinque Terre (Чинкуе Тере), Италия

Туристически кътчета за  фотолюбители

С името Cinque Terre (Чинкуе Терре) е известно скалистото крайбрежие на Италианската ривиера, намиращо се в региона Лигурия. В превод от италиански името на областта буквално означава „Петте земи“ и обхваща морската ивица, пет селища (Монтероссо Ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре) и заобикалящите ги хълмове. Cinque Terre (Чинкуе Терре) е част от едноименния Национален парк и влиза в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

Сравнителната му изолираност в исторически план е съхранила поразителната красота на природата и на отделните селища в Cinque Terre (Чинкуе Терре). И въпреки че всяко от петте предоставя на фотолюбителите уникален архитектурен, културен и пейзажен материал, за най-очарователно се смята Вернаца, а за най-живописно – Манарола. Най-атрактивни за обектива са ярките цветове на постройките, малките пристанища, приютили рибарските лодки на жителите и разбира се – панорамната гледка от хълмовете към низините.

Тибет

Заради средната надморска височина от 4500 м., Будисткото кралство Тибет е  наричано още „покрив на света“ и „третият полюс на земното кълбо“. На границата между Тибет и Непал Туристически кътчета за фотолюбителипък се извисява най-високата планинска верига – Хималаите с първенеца на света – връх Еверест (8848 м.). Така че наред със смелчаците – алпинисти, тръгнали да покоряват висините, това туристическо кътче привлича безброй фотолюбители, нетърпеливи да запечатат уикалния облик на тибетската духовна общност.

Дълбоката религиозност и мистичност на Тибет, подсилвани от облечените в оранжеви роби монаси, от величествените храмове и от тълпите поклонници, са идеални обекти за културна и портретна фотография. Въображението на фотолюбителите е стимулирано и от покритите със сняг планини, от изобилието приличащи на изумруди езера, от безбройните представители на дивата флора и фауна и от кристално чистото синьо небе.

Сред най-често заснеманите забележителности в Тибет са Дворецът Потала (административен, религиозен и политически център комплекс, резиденция на духовния водач Далай Лама) и Тибетските манастири, духовните водачи и поклонниците и дивите животни като тибетската антилопа.

Ла Пас, Боливия

Няколко факта правят Боливия идеална дестинация за фотолюбители. Това е една от малкото страни в света с две столици – Сукре е конституционната и съдебна столица на страната, а Ла Пас е административният център, където са разположени седалищата на президента и конгреса. Също така Ла Пас е столицата с най-висока надморска височина (4000 м.) в света, разположена на дъното на каньон наподобяващ лунен кратер. В Боливия (на границата с Перу) се намира и считаният за най-високо ситуиран плавателен водоем в света – езерото Титикака.

Най-популярни атракции за фотолюбителите и туристите в Ла Пас са катедралата Сан Франциско (чийто строеж започва още в далечната 1549 г.), впечатляваща със смесения си архитектурен облик. Зад нея се разполага Пазарът на вещиците, откъдето можете да си купите както всевъзможни окултни стоки, така и сребърна бижутерия, бонбони и сухи плодове. Фотолюбителите са неудържимо привлечени и от Лунната долина, обграждаща града и представляваща лабиринт от миниатюрни каньони и остри скали.

На 50 км северно от Ла Пас се простира долината Зонго, чиято впечатляващ красота се дължи на ледените пещери тюркоазените езера и връх Хуайна Потоси (висок близо 6000 м.). На около 70 км западно от Ла Пас и на 20 км северо-източно от езерото Титикака пък е най-важната археологическа  забележителност на Боливия – историческият церемониален център Тиахуанако. Обект на фотографски интерес тук може да бъде всяко камъче, а също и по-важните части от комплекса – пирамидата от груби камъни Акапана и храмовата зона Пума Пунку.

Осло, Норвегия    

Норвегия може да попада в списъка на дестинациите „Пушенето забранено“, но зеленината на столицата Осло, стотиците езера (343) и защитените със закон паркове, гори и хълмове ще ви увлекат в несполучливи опитате да запечатате на снимки всичкото това природно богатство.

Сред най-популярните туристически кътчета заТуристически  кътчета за фотолюбители фотолюбители в Осло са Дворцовият парк зад Кралския дворец (впечатляващ с внушителни дървета и обширни ливади), Скулптурният парк „Вигеланд“ (с 212 скулптурни композиции от бронз, гранит и ковано желязо), река Акешелва (с построените покрай нея мелници, паркове, водопади и мостове) и крепостта Акерсхус, която днес функционира като музей (построена през 1299 г., а три века по-късно е превърната в ренесансов замък).

За да видите Осло в друга светлина, можете да си направите екскурзия във водите на залива Ослофиорд до някой от 40 острова, също част от територията на норвежката столица. А можете да вземете метрото, което ще ви отведе директно до гората Осломарка в околностите на Осло, за да направите някои от най-красивите природни снимки.

 

Източник: http://travel.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: