„Ахилион“ – копнежът на императрица Сиси към Древна Гърция

Една от най-атрактивните забележителности на остров Корфу е вилата на австрийската императрица Елизабет фон Вилтелсбах – Сиси, „Ахилион“ в малкото селище Гастури.

"Ахилион" - копнежът на императрица Сиси към Древна Гърция
„Ахилион“ – копнежът на императрица Сиси към Древна Гърция

Вилата на австрийската императрица Елизабет фон Вилтелсбах – Сиси, „Ахилион“ в малкото селище Гастури е по-скоро дворец в неокласически стил, създаден да реализира страстта и копнежа на Сиси по Древна Гърция.

Построен през 1892 г. по проект на италианския архитект Рафаел Карито, дворецът е демонстрация на любовта на принцеса Сиси към гръцката митология. Наречен е „Ахилион“ в чест на любимия й гръцки герой – Ахил.

'Ахилион' - копнежът на императрица Сиси към Древна Гърция

Елизабет е родена на 24 декември 1837 в Мюнхен, Бавария. Тя е дъщеря на херцог Максимилиан Йозеф и принцеса Лудовика Баварска, дъщеря на крал Максимилиан I Йозеф Баварски.

Едва 17 годишна през 1854 г. тя се омъжва за австрийския император Франц Йосиф. Двамата са много влюбени, но животът превръща връзката им в сложна и не дотам щастлива, особено след смъртта на 2 годишната им дъщеричка София.

Сиси престава да се усмихва, но това не пречи да бъде считана за една от най-красивите жени. Пътува много и при едно от тези свои пътувания на кралския кораб на Обединеното кралство. Тогава островът е под английска власт и императрицата се влюбва Корфу, „застанал“ на границата между Средиземно море – на юг, Йонийско – в централната си част и Адриатическо – на север. Запленена от красотата на острова, тя се връща отново там след смъртта на сина си Рудолф, който се самоубива в търсене на утеха за скръбта си и меланхолията, която става състояние на красивата Сиси.

статуя на императрицата – красива и изящна като нея

Още при влизане в двореца на входа посреща статуя на императрицата – красива и изящна като нея. Впечатление правят четирите ниши, аранжирани по дизайн на италианския художник Галопи, а също и огромната картина на австрийския художник Франц Мат, показваща Ахил, който влачи тялото на мъртвия Хектор с колесницата си пред стените на ужасената Троя.

Градините на „Ахилион“ са изключително красиви с живописната гледка към морето. Многобройни мраморни и бронзови статуи на Афродита, Артемида, Хермес, Аполон, на музите, на древногръцките философи и писатели украсяват алеите на двореца. Някак странно между тях е и бюст на Шекспир… И все пак над всички тях е отново Ахил – „Победоносният Ахил“ и „Раненият Ахил“.

Раненият Ахил

Скулптурата „Раненият Ахил“ е поставена в градините на „Ахилион“ по изричното настояване на меланхоличната императрица. Творбата на немския скулптор Густав Хертер, разкрива последните мигове от живота на Омировия герой, пронизан в глезена от стрелата на Парис.

Сиси е убита през 1898 година на булевард в Женева от италиански анархист. След смъртта й дворецът „Ахлион“ остава пуст до 1907 г., когато е купен от германския кайзер Вилхелм II.

По негово нареждане „Раненият Ахил“ веднага е махнат от градините на двореца. Кайзерът, енергичен и прагматичен човек, поръчва на Йохан Гоцин да създаде нова статуя, представяща Ахил такъв, какъвто трябва да бъде помнен – триумфиращ. Макар и не шедьовър, „Победоносният Ахил“ несъмнено изразява нарасналото самочувствие на германската нация в този период.

Победоносният Ахил

Оригиналният надпис на пиедестала на статуята гласи: „Тази статуя на Ахил, син на Пелей, бе издигната тук от Вилхелм, един от могъщите германци, за да бъде запомнен от идните поколения“.

В подножието на двореца все още е запазена част от пристана, където акостирал корабът на австрийския император, от който с каляската си се изкачвал в двореца при Сиси. Разрушен е през Втората световна война, когато в двореца е бил за кратко германо-италиански военен щаб.

По време на Първата и Втората световна война дворецът служи и като болница.

През 1994 г. той минава под покровителството на гръцката държава и е превърнат в обществен музей.

 

Източник: http://travel.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: