Великата индийска стена

Да, точно така! Грешката е вярна! Великата индийска стена наистина съществува. Тя е също толкова величествено укрепително съоръжение колкото Великата китайска стена, заобиколено от девствена природа, екзотични хотелски комплекси и безброй неотъпкани маршрути. Включете този архитектурен шедьовър в списъка с дестинации, които трябва да се посетят поне веднъж в живота.

Кумбалгарх - Великата индийска стена
Кумбалгарх – Великата индийска стена

Със своите 36 км. дължина Великата индийска стена е втората най-дълга непрекъсната укрепителна стена в света (след Великата китайска стена). Издигаща се на брега на река Банас, тя отстои на 85 км от индийския град Удайпур в окръг Раджастан и загражда укрепения комплекс Кумбалгарх (и чието име всъщност носи).

Построена през XV в. при управлението на крал Рана Кумбар (и по негов проект) и разширена през XIX в., Великата индийска стена разделяла двете древни и сражаващи се едно срещу друго кралства Мевар и Марвар, а комплексът зад нея служел за убежище на владетелите на Мевар в моменти на опасност. Именно тук, през втората половина на XVI в. се ражда и един от най-големите индийски герои Махарана Пратап Сингх – великият крал и войн на Мевар.

Според легендите първоначално Рана Кумбар правил няколко безуспешни опита да построи своето укрепително съоръжение. Един оракул го посъветвал да потърси доброволец, който да жертва живота си и на местата, където паднели отсечената глава и тялото, да бъдат построени съответно храм и стените с крепостта. След дълго чакане такъв най-сетне се появил и проектът бил реализиран успешно. А в чест на великата саможертва, при главната порта били издигнати светилище и храм.

Така „се ражда” комплексът Кумбалгарх, заобиколен като щит от Великата индийска стена – непревземаема и величествена, виеща се като змия през долини и планински върхове, поразително приличаща на своята посестрима в Китай. Красиво иззидана с хиляди тухли, етажирана със стълби, раздвижена с всевъзможни заоблени форми и украсена с декоративна растителност, в най-широките си части тя достига 15 м. дебелина, а цели 7 порти водят към останалата част от шедьовъра на Рана Кумбар.

indiiska-stena0.JPG-32794-500x334

Именно там, зад стената, се крие и истинското великолепие на комплекса Кумбалгарх – 360 храма (от които само 60 са индуистки, останалите джайнистки), дворецът – цитадела и разбира се, плодородните земи, в които фермерите се трудели ден и нощ, благодарение на специално монтираните за целта (по нареждане на крал Рана) лампи по периферията на стената.

И до днес, двуетажният дворец, известен като Бадал Махал, се извисява върху върху непристъпен хълм на около 1000 м. надморска височина, и за да се стигне до него трябва да се премине през всичките седем порти и да се извървят километри непредсказуемо трасе. Сградата се състои от две свързани крила, пищно украсени с маслени картини, а от терасите й се разкрива спираща дъха панорама към пясъчните дюни на пустинята Тар и към целия околен регион. Недалеч от двореца пък се намира храмът на бог Шива, където се пази единственият свещен символ, на който местните жители служат и се кланят – двуметров фалос, олицетворяващ върховния бог.

Дали заради ефективната защита на Великата индийска стена или заради многобройните последователи на джаинизма, проповядващи ненасилие към всяко живо същество, комплексът Кумбалгарх попада в опасност само веднъж в историята на своето съшествуване и то поради изчерпване на водните ресурси в пределите му. Днес той е превърнат в музей, който всяка вечер в рамките на няколко минути представя вълшебно светлинно шоу на своите посетители.

Великата индийска стена

Учудващо е обаче, че въпреки великолепието си, Великата индийска стена е малко популярна туристическа атракция извън пределите на Индия. Наистина, някои от по-малко проучените трасета са забранени за изкачване, а на други места все още съществуват древни защитни механизми и капани (макар и обезвредени). Но заради архитектурната композиция и заобикалящата го съкровищница от дива природа (включително горски резерват, крокодилска ферма и парк за диви животни) това място заслужава да бъде посетено.

 

Източник: http://travel.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: