В Грузия – страната на Златното руно, с хачапури, шашлици и сациви
Грузия – това са едни от най-старите в света градове, прекрасно море, много слънце, чудодейни минерални извори, вдигащи се в небесата кавказки зъбери, открити и приветливи хора.

На картата на света тази древна страна изглежда много мъничка, но всъщност е… континент в миниатюра, защото въпреки размерите си приютява гори, реки, плажове, ледници, степ и дори зони, които наподобяват пустини, тундри и тайга.
Можеш да прекосиш тази земя само за денонощие и на всяка стъпка да оставаш запленен от следите на античната история или щом навлезеш в западните части, да си припомняш древногръцките митове за Колхида, аргонавтите и Златното руно.
Тук от векове заедно живеят грузинци, арменци, азербайджанци, гърци, асирийци, кюрди и удини, християните са поне шест вида, а мюсюлманите – със сигурност два, гарнирани за повече екзотика и с практикуващи загадъчни езически култове.
Различни са също физиономиите, езиците, психологията и дори местната кухня.
КУЛИНАРНОТО РАЗНООБРАЗИЕ НА РЕГИОНИТЕ Е ПОРАЗИТЕЛНО
– самобитни и своеобразни са трапезите във високопланинските зони, равнините и приморските райони.
В Западна Грузия например в тиган приготвят питки от царевично брашно – т. нар. мчади, а в специални каменни или керамични тигани – кеци, във фурните пекат питки, подобни на арабските.
Варят и гоми – вид качамак, който овкусяват с прочутото сирене сулугуни, от особен вид просо пък месят чумизи. В Източна Грузия обаче са привърженици на печивата от пшеничено брашно.

Многобройни са и видовете хачапури – питките със сирене, сред които най-популярни са аджарските: с яйце по средата, и закритите имеретински.

НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ ГРУЗИНСКИ СУПИ
са харчо, чихиртма, хаш и сварената от арменското кисело мляко мацони. Вкусна, макар и необичайна за нас, е хаш– мазен и наситен бульон от телешки джолан и шкембе. Отделно към нея се поднася скълцан чесън и хрускава питка, която в имеретинския край пекат на стените на нагрята пещ.
Грузинците ядат много месо, но непременно със зеленчуци, зърнени продукти и зелени подправки. Прочуто в цял свят ястие е пилето табака, което се пържи, разрязано като пържола и мариновано в сметана, пипер и чесън. Едно от най-обичаните национални блюда е шашликът. Месото също предварително се маринова, нанизва се на шишове-кинжали и се пече на жар. За особен шик се смята поднасянето на есетра, запечена на шиш в традиционните тигани кеци. С нея върви сипан в сосиера специален азербайджански сос от нар – наршараб. В Грузия обичат сосовете и националната кухня предлага голям избор: различни видове аджика от люти чушки, ткемали – от кисели сливи или джанки, бажи – от кълцани орехови ядки с чесън и оцет, киндз-дзамари – от скълцан кориандър с оцет, сацебели – от домати и чушки…
Въобще
БЛАГОДАТНАТА ПРИРОДА ЩЕДРО ПОДЕЛЯ С ХОРАТА СВОИТЕ ДАРОВЕ
включително и морските. Грузинските кулинари предпочитат да ги приготвят просто и лесно, но за сметка на това невероятно вкусно: пържат ги в масло, запичат ги във фурната и гарнират с пикантни сосове или ги варят с ароматни корени и треви – и в това е целият майсторлък.

За особено блюдо се смята хинкали – сочни тестени вързопчета, които се пълнят с кайма, подправена с кориандър, и обилно се поръсват с млян черен пипер. Ядат се с ръце и се подкрепят с водка.
От празничните блюда много популярно е сациви – пикатно студено рагу от пиле или пуйка с кълцани орехови ядки.
НАЙ-ВЕСЕЛ Е ПРАЗНИКЪТ РТЕВЕЛИ
посветен на прибирането на гроздовата реколта. Ртвели – това е шум, смях, песни, танци и шеги. Мъжете се връщат от лозята с пълни кошници кехлибарни гроздове, а жените свещенодействат над огнищата. От изцедения гроздов сок и брашно скоро ще сварят сладкият десерт татар, а когато изварят сока до карамел, в него ще топят орехови ядки и ето ти чурчхела: любимото лакомство на грузинските деца. Трапезата вече е отрупана с отбрани деликатеси: шашлици, хинкали, сациви, лобио и хачапури и виното се лее като река. Първият тост, който вдига главата на семейството, е: “За родната земя!“. А тя, притихнала в мощната прегръдка на Кавказ, е готова и занапред да дарява с плодовете си веселия и работлив народ, който я обитава.
** Сациви с гъби
(студено блюдо с орехов сос)
6 лв
35 мин
Продукти за 6 порции
- 1 кг печурки
- сол на вкус
- За соса:
- 200 г орехови ядки
- 2 глави кромид
- 5 скилидки чесън
- 1 с. л. олио
- 100 г копър
- 1 червено люто чушле
- 1 с. л. оцет
- 50 г зърна от нар
1. Измийте гъбите и ги нарежете на едри парчета. Сложете ги да се сварят в подсолена вода на тих огън, като разбърквате и обирате пяната.
2. Щом гъбите паднат на дъното, извадете ги с решетеста лъжица и ги отцедете в гевгир, а бульона прецедете и запазете.
3. За соса смелете ореховите ядки, обелете кромида и чесъна и скълцайте скилидките. Смелете една глава кромид, а другата нарежете на тънки колелца и ги запазете за украса.
4. В олиото изпържете до омекване смления кромид. Нарежете на ситно копъра и лютото чушле.
5. Залейте с бульона смлените орехови ядки и добавете чесъна, пържения кромид, копъра и чушлето. Подправете с оцет.
6. Сварените гъби сложете в дълбок съд, залейте ги със соса и разбъркайте. Украсете със зърна нар и колелца кромид.
Източник: http://spisania.rozali.com