Езеро без дъно – туристическа атракция в Албания

Запазено преди време изключително само за албанските туристи, днес езерото без дъно или „Синьото око“ както още е известно омайва всеки любител на природни забележителности.

Езеро без дъно - туристическа атракция в Албания
Езеро без дъно – туристическа атракция в Албания

„Синьото око“ всъщност е най-големият извор в Албания. Става въпрос за дупка, в която се пресичат няколко подземни води и избиват на повърхността. Течението е много силно и затова никой никога не се е наел да влезе по-дълбоко в дупката. Поради тази причина и официално не е измерена дълбочината на езерото. Някой учени смятат, че тя е 45 метра, а други са на мнение, че дълбочината стига до 80 м.

Този естествен феномен се намира в западната част на планините Мали и Гьере недалеч от известния курорт Саранда. Въпреки, че плуването и гмуркането в „Синьото око“ е разрешено, заради сравнително ниската температура от постоянни 10 градуса, в извора влизат само най-смелите.

 

„Бях първият човек, който се гмурна в „Синьото око“ още през 1984 г. течението беше толкова силно, че се наложи да държа с ръце шнорхела. Колкото слизах надолу толкова по-силно ставаше течението. Успях да сляза до 20 метра дълбочина и почувствах, че повече не мога, защото налягането от извора на реката, която преминаваше през тунел бе непоносимо“, обяснява екологът Ксемал Мато.

Според туристическите портали в Албания туристите идват на това място, за да хвърлят камък в центъра на „Синьото око“ и след време да го видят изхвърлен на повърхността на водата.

 

Източник: http://travel.rozali.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: