Куба: чорбата на аборигените, задушено от крокодил и лангустите на Кастро

Полегнала върху 1200 километра дълга и тясна ивица земя, Куба всъщност е архипелаг от повече от 4000 острови и островчета.

Това са фин бял пясък, кристално чисто изумрудено море, музика и танци, световно известни ром и пури и зашеметяваща кухня, която не оставя никого безразличен.

националното цвете на страната – марипоса

Заедно с кралските палми и националното цвете на страната – марипоса, тя е един от символите на прочутия Остров на свободата.

Жителите му са съумели да обединят испанските, африканските и карибските кулинарни традиции с местните пристрастия и вкусове. Най-силно обаче се чувства

КубаВЛИЯНИЕТО НА ИСПАНСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ  

които владеят островите три века. Те първи докарват по тия места сушената солена треска и макар да е парадоксално при изобилието на прясна риба, днес тя е един от най-употребяваните продукти в кубинската кухня. Готвят я по старинна рецепта със зеленчуци и зелени подправки и я поднасят неизменно с пържен „котешки“ хляб.

Впрочем местната кухня придобива повече изтънченост именно заради испанците, които научават населението да си готви такива вкусотии, като пищните омлети с парченца месо или морски дарове. Много от стандартните блюда също се превръщат в нещо специално, когато местните се научават да ги подправят с финия кубински ром.

Той се добавя в сосовете или направо в ястието, но с него се забъркват и знаменитите коктейли куба либре, мохито (любимата напитка на Че Гевара) и  дайкири.

дайкириКуба не страда от липса на кулинарно разнообразие. Напротив, дори на тази неголяма територия има райони, които доста се различават по предпочитанията си към продуктите и ястията. На изток, в планините, обичаите са различни от тези на централните райони. Там и в Сантяго де Куба например

В ТОРТИЙЯТА ВМЕСТО КАРТОФИ СЛАГАТ ЮКА  

или зелени банани и всичко готвят по-пикантно, докато в централната и западната част пък са направо пристрастени към кокосовите орехи и шоколада. За пържене използват само кокосово масло, а сосовете приготвят единствено с кокосово мляко.
Впрочем сосовете са особено любими на всички кубинци. Сред най-популярните са креолският от домати, лук, пипер и чесън и сосът мохо от чесън, лимонов сок и зелени подправки. И тъй като по тези места се употребяват много плодове, готвачите обичат да подправят храната и с плодови сосове от манго, папая и цитруси.

Дресингите за салатите обикновено включват зехтин, но сметаната и майонезата са изключени. Много популярна е салатата от авокадо, което се разбърква с парченца ананас и сьомга и се подправя с лимонов сок. Интересно е, че салатите тук се поднасят с хляб, при това – бял.
В кубинската кухня преобладават месата, печени на грил или задушени в керамични съдове. Яде се много риба. Празничното меню пък често се разнообразява с домашни и диви птици, печени на шиш или задушени със зеленчуци.

НАЙ-СПЕЦИАЛНИТЕ БЛЮДА
Ако ви препоръчат да опитате фридантас, знайте, че това не е нищо друго освен шишчета от свинско месо, които се поднасят с ориз и лютив доматен сос. Те са много обичани от местното население, също като пастата със сирене, месо и зеленчуци. Карко мишадо пък е говеждо, пълнено с шунка. И тъй като кубинският фасул е различен по цвят – традиционният е червен, но има и бял, жълт и дори черен, с него се правят много оригинални блюда. Най-популярните са супата потахе и ястието конгри, в което бобът се разнообразява с ориз и пушен колбас.

 НАЙ-СПЕЦИАЛНИТЕ БЛЮДА

Бананите са не само десерт, на Острова те се пържат и добавят в супи, ястия и. Особено популярни са зелените, които се режат на тънки кръгчета и се пържат в кипящо масло, докато се покрият с яркожълта коричка. След това се поръсват със сол и пипер и по вкус напомнят нашенските хрупкави пържени картофки.
Струва си да се опита също задушено или печено свинско с разнообразни подправки и банани, тасахо – от силно подправено свинско мляно месо, задушените пилета с ориз – поло кон аррос, прочутите в цял свят кубински варени лангусти с лимон, месото и яйцата от костенурка, а на най-смелите препоръчваме и крокодилското задушено. Впрочем лангустите са част от любимито ястие на кубинския лидер Фидел Кастро – ориз със скариди, за което той разказва в интервю пред немския журналист Гюнтер Щилман.

СИМВОЛЪТ НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО В КУБИНСКАТА КУХНЯ
Кубинците смятат, че местното национално блюдо, чорбата на аборигените – ахиако криоло, е въплъщение на особения кубински стил на живот и символ на дълголетието. Причината е, че много от столетниците на Острова споделят с медиите, че именно тази супа е постоянна част от менюто им. Тя се прави с много зеленчуци и плодове и с различни меса и става гъста, с наситен вкус и засищаща. Така че ако ви отдаде случай да посетите Куба, непременно опитайте вълшебното ахиако.

 СИМВОЛЪТ НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО В КУБИНСКАТА КУХНЯ

Кубинците имат
СТАРИНЕН ОБИЧАЙ

да поднасят на обяд трапезно вино. Вечерята пък не минава без аперитива “Канелазос ром”, в който са добавени канела и карамфил. Поднасят го с хапки сирене. Угощенията завършват с десерт от разнообразни плодове, любимия сладолед “Копелия” и горчиво кафе.
Любимият плод на кубинците е ананасът, който не само се добавя в ястията, но и с него правят най-различни напитки. Десертите, както и напитките, тук са много сладки, тъй като се овкусяват със захар от захарна тръстика.
Традиционна сладост са бананите фламбе. Парченца от плода се потопяват в портокалов сок и в карамел и се поливат с любимия ром, който се запалва.

** Кубински рибни тортички 

8 лв.
40 мин + 1 ч и 20 мин престой

 ** Кубински рибни тортички Продукти за 4-6 порции

  • 200 г брашно
  • 15 г мая
  • 1 ч. ч. топла вода
  • 3 яйца
  • 1-2 с. л. стопено масло
  • сокът на 1/2 лимон
  • 2 ч. л. нарязан розмарин
  • 200 г рибно филе
  • 1 глава кромид
  • сол на вкус
  • млян черен пипер на вкус
  • 4-5 с. л. олио

1. Брашното се пресява. Маята се разтваря в половината от топлата вода, смесва се с брашното и се сипва останалата вода.

2. Полученото тесто престоява един час. След това в него се добавят яйцата, стопеното масло, лимоновият сок и розмаринът. Престоява още 20 минути, като съдът се покрива с капак.

3.
Ситно нарязаното рибно филе се смесва с накълцания на ситно кромид и сместа се подправя със сол и пипер.

4.
С помощта на чаена лъжичка от тестото се оформят топчета с големината на орех и се изпържват в кипящо олио.

5.
Изпържените топчета се облепят с двусантиметров пласт от рибната смес и всички топчета се изпържват заедно както омлет (или като пита, съставена от милинки).

**Крем от манго и сметана по кубински 

6 лв
20 мин + 30 мин престой

**Крем от манго и сметана по кубински  Продукти за 2 порции

  • 3 манго
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 4 с. л. захар
  • 2 белтъка
  • 1 щипка сол
  • 125 г сметана

1. Изваждат се костилките на мангото и плодовете се обелват. Половината от почистената сърцевина се нарязва на ситни парченца.

2.
Останалата част от сърцевината заедно с лимоновия сок и три супени лъжици от захарта се смила с миксер на пюре.

3.
Белтъците се подсоляват, разбиват се на гъста пяна, постепенно се прибавя една супена лъжица захар и се разбива до получаването на пухкав крем.

4.
Сметаната се разбива на пяна, внимателно се смесва с белтъчния крем, пюрето от манго и парченцата от манго.

5. Готовият крем се насипва в широки чаши или купички и се оставя в хладилника 30 минути. Преди поднасяне по желание се настъргва с настърган шоколад.

Източник: http://spisania.rozali.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: