Куба: чорбата на аборигените, задушено от крокодил и лангустите на Кастро
Полегнала върху 1200 километра дълга и тясна ивица земя, Куба всъщност е архипелаг от повече от 4000 острови и островчета.
Това са фин бял пясък, кристално чисто изумрудено море, музика и танци, световно известни ром и пури и зашеметяваща кухня, която не оставя никого безразличен.

Заедно с кралските палми и националното цвете на страната – марипоса, тя е един от символите на прочутия Остров на свободата.
Жителите му са съумели да обединят испанските, африканските и карибските кулинарни традиции с местните пристрастия и вкусове. Най-силно обаче се чувства
ВЛИЯНИЕТО НА ИСПАНСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ
които владеят островите три века. Те първи докарват по тия места сушената солена треска и макар да е парадоксално при изобилието на прясна риба, днес тя е един от най-употребяваните продукти в кубинската кухня. Готвят я по старинна рецепта със зеленчуци и зелени подправки и я поднасят неизменно с пържен „котешки“ хляб.
Впрочем местната кухня придобива повече изтънченост именно заради испанците, които научават населението да си готви такива вкусотии, като пищните омлети с парченца месо или морски дарове. Много от стандартните блюда също се превръщат в нещо специално, когато местните се научават да ги подправят с финия кубински ром.
Той се добавя в сосовете или направо в ястието, но с него се забъркват и знаменитите коктейли куба либре, мохито (любимата напитка на Че Гевара) и дайкири.
Куба не страда от липса на кулинарно разнообразие. Напротив, дори на тази неголяма територия има райони, които доста се различават по предпочитанията си към продуктите и ястията. На изток, в планините, обичаите са различни от тези на централните райони. Там и в Сантяго де Куба например
В ТОРТИЙЯТА ВМЕСТО КАРТОФИ СЛАГАТ ЮКА
или зелени банани и всичко готвят по-пикантно, докато в централната и западната част пък са направо пристрастени към кокосовите орехи и шоколада. За пържене използват само кокосово масло, а сосовете приготвят единствено с кокосово мляко.
Впрочем сосовете са особено любими на всички кубинци. Сред най-популярните са креолският от домати, лук, пипер и чесън и сосът мохо от чесън, лимонов сок и зелени подправки. И тъй като по тези места се употребяват много плодове, готвачите обичат да подправят храната и с плодови сосове от манго, папая и цитруси.
Дресингите за салатите обикновено включват зехтин, но сметаната и майонезата са изключени. Много популярна е салатата от авокадо, което се разбърква с парченца ананас и сьомга и се подправя с лимонов сок. Интересно е, че салатите тук се поднасят с хляб, при това – бял.
В кубинската кухня преобладават месата, печени на грил или задушени в керамични съдове. Яде се много риба. Празничното меню пък често се разнообразява с домашни и диви птици, печени на шиш или задушени със зеленчуци.
НАЙ-СПЕЦИАЛНИТЕ БЛЮДА
Ако ви препоръчат да опитате фридантас, знайте, че това не е нищо друго освен шишчета от свинско месо, които се поднасят с ориз и лютив доматен сос. Те са много обичани от местното население, също като пастата със сирене, месо и зеленчуци. Карко мишадо пък е говеждо, пълнено с шунка. И тъй като кубинският фасул е различен по цвят – традиционният е червен, но има и бял, жълт и дори черен, с него се правят много оригинални блюда. Най-популярните са супата потахе и ястието конгри, в което бобът се разнообразява с ориз и пушен колбас.

Бананите са не само десерт, на Острова те се пържат и добавят в супи, ястия и. Особено популярни са зелените, които се режат на тънки кръгчета и се пържат в кипящо масло, докато се покрият с яркожълта коричка. След това се поръсват със сол и пипер и по вкус напомнят нашенските хрупкави пържени картофки.
Струва си да се опита също задушено или печено свинско с разнообразни подправки и банани, тасахо – от силно подправено свинско мляно месо, задушените пилета с ориз – поло кон аррос, прочутите в цял свят кубински варени лангусти с лимон, месото и яйцата от костенурка, а на най-смелите препоръчваме и крокодилското задушено. Впрочем лангустите са част от любимито ястие на кубинския лидер Фидел Кастро – ориз със скариди, за което той разказва в интервю пред немския журналист Гюнтер Щилман.
СИМВОЛЪТ НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО В КУБИНСКАТА КУХНЯ
Кубинците смятат, че местното национално блюдо, чорбата на аборигените – ахиако криоло, е въплъщение на особения кубински стил на живот и символ на дълголетието. Причината е, че много от столетниците на Острова споделят с медиите, че именно тази супа е постоянна част от менюто им. Тя се прави с много зеленчуци и плодове и с различни меса и става гъста, с наситен вкус и засищаща. Така че ако ви отдаде случай да посетите Куба, непременно опитайте вълшебното ахиако.

Кубинците имат
СТАРИНЕН ОБИЧАЙ
да поднасят на обяд трапезно вино. Вечерята пък не минава без аперитива “Канелазос ром”, в който са добавени канела и карамфил. Поднасят го с хапки сирене. Угощенията завършват с десерт от разнообразни плодове, любимия сладолед “Копелия” и горчиво кафе.
Любимият плод на кубинците е ананасът, който не само се добавя в ястията, но и с него правят най-различни напитки. Десертите, както и напитките, тук са много сладки, тъй като се овкусяват със захар от захарна тръстика.
Традиционна сладост са бананите фламбе. Парченца от плода се потопяват в портокалов сок и в карамел и се поливат с любимия ром, който се запалва.
** Кубински рибни тортички
8 лв.
40 мин + 1 ч и 20 мин престой
Продукти за 4-6 порции
- 200 г брашно
- 15 г мая
- 1 ч. ч. топла вода
- 3 яйца
- 1-2 с. л. стопено масло
- сокът на 1/2 лимон
- 2 ч. л. нарязан розмарин
- 200 г рибно филе
- 1 глава кромид
- сол на вкус
- млян черен пипер на вкус
- 4-5 с. л. олио
1. Брашното се пресява. Маята се разтваря в половината от топлата вода, смесва се с брашното и се сипва останалата вода.
2. Полученото тесто престоява един час. След това в него се добавят яйцата, стопеното масло, лимоновият сок и розмаринът. Престоява още 20 минути, като съдът се покрива с капак.
3. Ситно нарязаното рибно филе се смесва с накълцания на ситно кромид и сместа се подправя със сол и пипер.
4. С помощта на чаена лъжичка от тестото се оформят топчета с големината на орех и се изпържват в кипящо олио.
5. Изпържените топчета се облепят с двусантиметров пласт от рибната смес и всички топчета се изпържват заедно както омлет (или като пита, съставена от милинки).
**Крем от манго и сметана по кубински
6 лв
20 мин + 30 мин престой
Продукти за 2 порции
- 3 манго
- 2 с. л. лимонов сок
- 4 с. л. захар
- 2 белтъка
- 1 щипка сол
- 125 г сметана
1. Изваждат се костилките на мангото и плодовете се обелват. Половината от почистената сърцевина се нарязва на ситни парченца.
2. Останалата част от сърцевината заедно с лимоновия сок и три супени лъжици от захарта се смила с миксер на пюре.
3. Белтъците се подсоляват, разбиват се на гъста пяна, постепенно се прибавя една супена лъжица захар и се разбива до получаването на пухкав крем.
4. Сметаната се разбива на пяна, внимателно се смесва с белтъчния крем, пюрето от манго и парченцата от манго.
5. Готовият крем се насипва в широки чаши или купички и се оставя в хладилника 30 минути. Преди поднасяне по желание се настъргва с настърган шоколад.
Източник: http://spisania.rozali.com