На Малта с „окото на Озирис“, браджоли и лампуки пай
Водите на Средиземно море мият бреговете на една шепа каменлива земя, захвърлена от Бога някъде по средата между Европа и Африка и превърната от хората в райско кътче на удоволствията – Малта, един наистина удивителен остров.
ПРЕЗ ЮНИ В МАРСАШЛОК СЕ ВИХРИ РИБЕН ФЕСТИВАЛ
В началото на юни в едно от най-красивите крайбрежни градчета – Марсашлок,
започва прочутият рибен фестивал. Тук, докато се любувате на древния залив, може да хапнете великолепни рибени супи, обилно подправени с чесън и арабски аромати, изискани деликатеси като раци и октоподи, пълнени със зеленчуци, или пък риба тон, приготвена специално за фестивала в нейна чест.
И докато кулинарният празник се вихри по улиците и сергиите, във водите тихо се полюшват емблематичните за това място изрисувани лодки, на носа на всяка от които непременно ще съзрете и „окото на Озирис“, изографисано, за да предпазва рибарите от нападенията на сирени и морски чудовища.
КОЗЕТО СИРЕНЕ ОТ ОСТРОВ ГОЗО И „ВДОВИШКАТА СУПА“
Познавачите на малтийските кулинарни удоволствия твърдят, че местната кухня представлява пъстра смес от европейски и арабски традиции, омесени с тукашен колорит.
На трапезата най-напред се поднася леко предястие, наричано бигила, приготвено от зеленчуци, марината и зелени подправки.
Супите обикновено са от пресни или сушени зеленчуци и подправени непременно с козето сирене джбейна от остров Гозо. Впрочем само с него може да се направи истинската малтийска „вдовишка супа“. Наименованието й намеква за бедността на вдовиците, заради което и супата, макар и гъста, е само от зеленчуци.
КУЛТОВИТЕ БЛЮДА НА ОСТРОВИТЯНИТЕ
Националното блюдо, с което островитяните се гордеят, е малтийският заек, приготвен във вино, с много чесън и ароматни треви. Впрочем със заешко е и популярният сос фенката, с който на празник се поливат спагетите. Заешкото месо се комбинира дори със свинска кайма и с грах, домати и зелени подправки се превръща в специалната „Torta tal-fenek“. Друг популярен пирог е т. нар. лампуки пай – с риба ципура (на местен език: лампуки) и зеленчуци. Но истинското култово блюдо, което непременно трябва да опитате, ако акостирате в Малта, е браджоли – много тънък лист говеждо, в който се завиват на руло кълцан бекон, сирене, варени яйца, магданоз и чесън. Специалитет се запържва в зехтин, а после се задушава в доматен сос с лук, грах, вино и зелени подправки.
**Браджоли
18 лв.
1 ч и 30 мин
Продукти за 6 порции
- 900 – 1200 г телешко месо
- настърганата кора на 1 лимон
- сол и черен пипер
- 2 и 1/2 ч. л. риган
- 100 г прошуто, на резени
- 2 ч. ч. галета
- 100 г настърган пармезан
- 1/2 ч. ч. наситнен магданоз
- 1/2 ч. л. розмарин
- 1/2 ч. ч. брашно
- 1/4 ч. ч. зехтин
- 4 скилидки чесън
- 1 стрък зелен лук
- 1/2 ч. ч. червено вино
- 3-4 домата
1. Разрежете парчето месо, така че да се получи равен пласт. Начукайте го с чукче за месо, докато стане с дебелина половин см. Натъркайте го с лимоновата кора, солта, пипера и половината риган.
2. Наредете резените прошуто върху месото. Поръсете с галетата, настъргания пармезан и наситнения магданоз. Завийте месото на стегнато руло, като по време на завиването подгънете двата отворени края навътре, за да не изпада плънката. Овържете с кухненски канап.
3. Разтрийте розмарина между дланите си, за да стане на прах. Смесете го с брашното, прибавете останалия риган, солта и черния пипер. Натрийте сместа по повърхността на месното руло.
4. В тенджера загрейте зехтина на умерена температура. Запържете телешкото, като го обръщате, за да покафенее равномерно от всички страни.
Прибавете наситнените лук и чесън и запържете, докато чесънът стане златист. Сипете виното. След няколко минути прибавете нарязаните домати и сол и черен пипер на вкус. Покрийте тенджерата с капак и задушавайте час – час и половина или докато месото стане съвсем крехко при пробождане с вилица.
5. Преместете в затоплена чиния, нарежете на резени с дебелина 2 см, сипете доматения сос и сервирайте.
** Лампуки пай
8 лв
45 мин + 30 мин престой
Продукти за 4 порции
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 250 г масло
- 3-4 с. л. вода
- За плънката:
- 1 риба лампуки (ципура)
- 1 с. л. зехтин
- 2 глави кромид
- 1 скилидка чесън
- 250 г спанак
- 4 черни маслини
- 100 г грах
- 4 домата
- 1 лимон
- сол на вкус
- млян черен пипер на вкус
- 1 яйце
- 1 с. л. сусам
1. За тестото пресейте брашното заедно със солта. Добавете нарязаното на парченца охладено масло и го стрийте с брашно на трохи.
2. Сипете постепенно студената вода и омесете тесто. Оформете го на топка и завийте във фолио. Оставете да престои в хладилника 30 минути.
3. За плънката почистете рибата и извадете всички кости. Нарежете филетата на парчета, оваляйте ги в брашното и ги изпържете в маслото.
4. Запържете в зехтина ситно нарязания кромид и скълцания чесън. Добавете накълцания на ситно спанак, нарязаните на четири маслини, граха и наситнените домати.
5. Овкусете със ситно настърганата лимонова кора. Похлупете и задушавайте до омекване на продуктите. Подправете със сол и пипер на вкус.
6. Извадете тестото от хладилника и го разделете на две топки – по-голяма и по-малка. Разточете ги на две кори с дебелина по желание.
7. По-голямата сложете в тавичка, като притиснете тестото по дъното и стените й. Сипете и разпределете равномерно рибената плънка.
8. Покрийте я с втората, по-малката, кора, като съберете краищата й с долната. Резнете отгоре на няколко места с остър нож, намажете с разбитото яйце и поръсете със сусама.
9. Изпечете пая в умерено загрята фурна за около 45 минути до златисто.
Рибата лампуки се нарича още дорада или ципура. Тя се появява край бреговете на Малта само през есента и за малтийците е част от националната кухня.
Източник: http://spisania.rozali.com