Паеята – обяснение в любов по испански

Много народи сервират свои традиционни ястия с ориз, които са станали известни по цял свят: близкоизточните пилафи, ризотото в Италия, ароз кон поло от Испания, джамбалая от Луизияна. Родината на ориза е Азия и през VІІІ век с нахлуването си в Испания маврите го пренасят в Европа. Мавърските ястия с ориз на фурна вдъхновяват много подобни испански блюда. През ХV век, когато мюсюлманите са изгонени обратно в родината си, консумирането на ориз не само не прекъсва, а точно обратно – става една от основните житни култури в ежедневното меню на испанците. Също като паеята.

За създаването на паеята съществува eдна много романтична легенда.

Нейният първообраз бил сготвен от млад рибар за любимата му. Самото й име говори за това – той нарекъл ястието си “пара ея“ – „за нея“. Рибарят обаче бил беден и сложил в котлето продуктите, с които разполагал – ориз, домати и прясно наловени от него риба и морски дарове. Много испанци и до днес вярват, че така рибарят изобретил паеята.
Историците обаче се обединяват около една версия за произхода на името на паеята – от старофренската дума paelle – тиган, която пък произлиза от латинската patella. Днес специалният широк тиган с две дръжки, в който традиционно се готви паея, се нарича paellera, но се смята че името му произлиза от това на ястието.

 

В действителност паеята е създадена в областта Валенсия и е изобретение на испанските селяни, които палели огън на нивата и забърквали бързо ястие от ориз, охлюви или пиле и зеленчуци, предимно зелен боб. След това похапвали с дървени лъжици директно от специалния голям разлат съд, в който се готви.

Този вид се нарича „паея кон карне“ – паея с месо и е най-старият и класически метод за приготвянето на това ястие.

Валенсианците, които обитавали райони близо до морето, заменили месото с парчета змиорка. Днешният изискан вариант с морски дарове, чоризо и пиле се появил чак към края на ХVІІІ век, когато жизненият стандарт се покачил и паеята се превърнала в изискано ястие. В нея започнали да включват и други меса – като патешко и заешко например. Списъкът с употребяваните подправки нараствал, за да стигне до установените днес за задължителни чесън, сладък червен пипер, шафран и сол, а като предпочитана мазнина за готвене се наложил зехтинът.

шафранът – кралят на подправките

Точно шафранът – кралят на подправките,  разграничава паеята от останалите ястия с ориз. Той придава и характерния ярко жълт цвят на ястието. В някои райони в паелята се добавя розмарин, но това зависи от готвача.
Според традициите паеята се готви на огън с дърва от рожков или още по-добре портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на ястието. Във Валенсия  има големи насаждения на портокали, които се подрязват редовно и осигуряват дърва за приготвянето на ароматното блюдо. Традицията повелява паеята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана. Дървената лъжица е много важна, за да не се изгарят устните.

Според един от най-разпространените митове във Валенсия мъжът приготвя паелята, а жената отсъжда въз основа на вкуса й относно благоразположението си за нощта. Според друг пък става точно обратното – в навечерието на сватбата булката прави паея, за да докаже пред младоженеца и най-вече пред свекървата кулинарния си майсторлък.
При приготвянето на паеята трябва да се изговорят магическите думи „бон профит“.

 

 

 зрелищно се изгарят огромни фигури от  дърво или стиропор,

Ястието  по традиция се приготвя и яде и по време на мартенския празник във Валенсия, когато зрелищно се изгарят огромни фигури от  дърво или стиропор, които осмиват известни персонажи. На много празници в тази област се готвят огромни паеи в специално изработени тигани. Те неведнъж са били записвани в Книгата за рекорди Гинес.

 

 

 

 

Паеята – обяснение в любов по испански

За забъркването на вкусна паея се използват всякакви съставки, но три са основните стилове в приготвянето й:

 

 

 

  • Paella Valenciana – с бял ориз, зеленчуци, месо (заешко, пилешко, патешко)
  • Paella de marisco – с морски дарове вместо месо и без други зеленчуци освен доматите
  • Paella mixta – смесена – свободна комбинация от месо, морски дарове, зеленчуци и бобови култури.

Paella Valenciana 

18 лв.
2 ч и 10 мин

Продукти за 6 порции

  • 1 червена чушка
  • 650 г зелен фасул
  • 1/2 домат
  • 3/4 пиле
  • 1/2 заек
  • 2 ч. ч. зехтин
  • 1/2 ч. л. сладък червен пипер
  • 650 г зрял фасул
  • 4 и 1/2 ч. ч. вода
  • 2 ч. ч. охлюви, почистени
  • 600 г ориз
  • сол и черен пипер
  • 1 щипка шафран
  • 1 стрък розмарин
  • голям разлат тиган или тенджера

1. Нарежете чушката на ивици, зеления фасул – на парчета, домата – на кубчета. Разделете пилето и заека на порции.

2. Загрейте 1/4-1/2 ч. ч. зехтин в тигана. Прибавете ивиците червена чушка, докато започнат да омекват. Извадете ги и ги запазете за гарнитура. В същата мазнина запържете пилето и заека, докато станат златисти. Подправете с червения пипер и разбъркайте.

3. Отместете месото към края на тигана и сипете в центъра му двата вида фасул и домата. Прибавете половината вода или, ако не е достатъчна, толкова, че да запълни половината тиган. Оставете да къкри половин час или докато по-голямата част от водата се изпари. Прибавете охлювите и задушавайте още 5-10 минути.

4. Сипете ориза и бъркайте продуктите, докато той се запържи. Прибавете останалата вода и задушавайте още 20 минути. Подправете със сол и черен пипер. Прибавете шафрана. Оставете на огъня за 2-3 минути и гарнирайте с ивиците червена чушка и стръка розмарин. Похлупете с капак за 5 минути и след това сервирайте.

 

Източник: http://spisania.rozali.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: