Планината Тианмен – Врата към Рая

Ако досега сте вярвали, че райските порти са някъде в небесата, имаме новина за вас. Вратата към Рая се намира в планината Тианмен в Китай!Каним ви на вълнуваща културна обиколка на чудесата, скрити в едно от най-магичните места в света.

Планината Тианмен – Врата към Рая
Планината Тианмен – Врата към Рая
Планината Тианмен се извисява до 1518 м. надморска височина в пределите на едноименния национален парк и отстои само на 8 км от центъра на град Zhangjiaji в провинция Хунан.  Хората я определят едновременно като най-великолепната цветна градина в небесата и като приказната земя на границата с Рая. И има защо!
Планината Тианмен е сред най-живописните и почитани атракции в Китай не само заради уникалните й природни дадености (плоски върхове, обиталище на добре консервирани гори на над 2000 г., редки представители на флората и фауната и градина от естествени бонсаи), но и заради дълбоко културната символика, която я обгръща.
n/20558.jpg
Най-голямата си слава мястото дължи на естествената карстова пещера, оформила се като огромна порта в планинския масив през II в. след срутване в скалата. Така получава и името си  (в превод от китайски Тианмен = Врата към Рая).
Със своите 131 м. височина и 60 м. дълбочина, тя се явява най-високо разположената пещера в света. И макар на пръв поглед да представлява само огромна дупка, с благоговение и преклонение хората я наричат пещера, вярвайки, че това е най-близкото до Бога място на Земята. В техните очи тук живеят душата на местната култура и духът на град Zhangjiaji и че мястото е благословено от Всевишния, което превръща Тианмен в най-чудотворната планина в провинция Хунан.
Планината Тианмен – Врата към Рая
И така, как да стигнете до Вратата на Рая? Освен, ако не сте алпинисти и да се изкатерите по скалите, едната възможност е да се възползвате от услугите на най-дългата високопланинска въжена линия в света (7455 м.). С една от 98-те кабинки ще се пренесете от атмосферата на съвременния град Zhangjiaji директно в прегръдката на девствената небесна градина на Тианмен.
Трасето плавно следва естествения планински релеф, разкривайки пред очите ви калейдоскоп от пъстроцветни магически гледки, лабиринти от пътища и безкрайна синева. Чувството е неописуемо.
Планината Тианмен – Врата към Рая
Ако все пак сте традиционалисти и залагате на сигурността на четирите колела, поемете по 11-километровия, лъкатушещ на слоеве подобно на китайски дракон път, известен като Авеню Тогтиан (Авеню към Рая). Той има 99 завоя, по 11 за всеки от 9-те райски палата, а краят му е точно в подножието на т.нар Небесна стълба – 999 каменни стъпала към входа на Тианмен.

Не мислете обаче, че предизвикателствата приключват, щом стигнете подножието на Вратата към Рая. Там ви очакват още по-екстремни трасета, по които ще обходите планината от всички страни и в същото време ще получите максимална видимост към заобикалящата я панорама – от птичи поглед.

Планината Тианмен – Врата към Рая
В западната част на планината, непосредствено до последната станция на лифта започва една буквално спираща дъха пътека, която не е за хората с фобия от височини. Това е т.нар Призрачен път, дълъг около 800 м., изграден покрай скалата, отчасти скрит от клони и растителност. И ако това ви се струва страшно, то почакайте да видите най-новото попълнение в маршрутната мрежа!
В края на 2011 г. към дървения път беше пристроено 60-метрово продължение, но… изцяло от стъкло. Представете си, пристъпвате върху абсолютно прозрачна повърхност, разположена на около 1500 м. надморска височина, а под краката ви – бездънна пропаст. Да, това определено е една от най-високите наблюдателници в света и определено една от най-екстремните атракции.
Планината Тианмен – Врата към Рая
Неразделна част от цялата тази сакрална картина е храмът Тианменшан, разположен в подножието на Вратата към Рая, където приключват трасетата на въжената линия и на Авеню Тогтиан. Построен върху основите на оригиналния храм на династия Танг, днешният комплекс обхваща площ от 10 000 кв. м., а вратите му са отворени за всички, които се нуждаят от духовно просветление и от уединение за молитви.
След всичко казано до тук, не е никак странно, че от обявяването на местността за национален парк през 1992 г. до днес, туристическият и световен интерес към планината Тианмен нараства лавинообразно. През 1999 г. дори вратата към Рая се превръща в сцена за въздушна акробатика след като през процепа й преминават три самолета, а 800 млн. души наблюдават шоуто в телевизионен ефир.
Планината Тианмен – Врата към Рая
В последното десетилетие за удобство на туристите са изградени и нови съоръжения до върха на планината, които обаче са подходящи за по-авантюристичните натури. Такова например е най-високият (330 м) и най-тежък външен асансьор в света – Байлонг (в превод Асансьор на 100-те дракона). Почти изцяло от стъкло, той държи 3 рекорда на Гинес, но въпреки това търпи критики по отношение на безопасността и влиянието му върху околната среда.
Е, както виждате, подобно на всяка божествена частица, пътят до Вратата към Рая крие много предизвикателства. За щастие разполагате с няколко възможности за избор и само от капацитета на авантюристичния ви дух зависи коя ще изберете. На добър път!
Източник: http://travel.rozali.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: