Хитачи парк – земята на цветята

Със своя уникално колоритен и неповторимо въздействащ облик (различен всеки сезон) Хитачи парк е една от най-популярните туристически атракции на Япония, привличаща целогодишно посетители от близо и далеч. Защо го наричат Земята на цветята и какво ви очаква там? Сега ще ви (по)кажем!

Хитачи парк – земята на цветята
Хитачи парк – земята на цветята

Хитачи парк е японски държавен парк, разположен на брега на Тихия океан в пределите на град Хитачинака в префектура Ибараки. Върху площ от 3,5 хектара той събира в живописни картини по хълмовете и поляните на местността някои от най-прелестните представители на природната флора. Многобройните му алеи пък се кръстосват и вият от край до край, за да се пресекат на върха на доминантния хълм Михараши но Ока, откъдето се разкрива спираща дъха панорама към Тихия океан.

Част от очарованието на Хитачи парк е неговият цветови морфизъм. Подобно на хамелеон, всеки сезон той придобива различен, но винаги въздействащ на очите и сетивата колоритен облик. На една от най-атрактивните и особено омиротворяващи гледки гостите му се наслаждават в началото на лятото, когато Михараши но Ока се покрива със син цветен килим от немофила – период, наричан от местните „Немофилна хармония“.

Друг шедьовър на озеляняването са редиците с прецизно подрязани и внимателно култивирани над 36 000 оранжеви, зелени и розови храсти Кокиа, които заменят немофилата по хълма и заедно с милионите стръкове Космос оформят есенната премяна на парка. В тяхна чест дори се организира карнавал, по време на който посетителите могат да се гмурнат в морето от храсти и цветя и да опитат някои от най-вкусните местни специалитети.

Да не забравяме и 170-те вида лалета в градината Тамаго но Мори, подредени в пъстроцветни редици по подобие на лехите в най-голямата открита цветна градина в света – Койкенхоф в Холандия, които не спират да поклащат ярките си главици дори през зимата. Насред една от цветните композиции пък е поставено умалено копие на вятърна мелница, за да се чувстват европейците като на своя територия.

Хитачи парк – земята на цветята

Също толкова великолепни са и милионите нарциси в градината Суисен, кокетно цъфтящи насред благоуханни борови гори. Както и стотиците други видове цветя (лавандула, рози, черешови дървета и т.н), покриващи територията на Хитачи парк като пъстро одеяло и разнасящи аромата си на километри разстояние.

И това не е всичко! Освен природен оазис, в който цари вечна пролет, това райско кътче предоставя и чудесни възможности за културно обогатяване и забавление. Особен интерес за туристите представляват възстановките на т.нар Коминки – традиционни старинни къщи, в които са изложени експозиции на ежедневни битови сцени и които се ползват като ценен източник на знания от подрастващите посетители.

Не далеч от Тамаго но Мори е изграден миниатюрен увеселителен парк с екзотичното име „Градината на удоволствията”. Гигантското виенско колело и множеството по-малки въртележки, ви предоставят шанса да се насладите от птичи поглед на целия разкош на парка. Ако пък пешеходната обиколка ви се струва много трудоемка, можете да наемете велосипед или да се качите на увеселителното влакче, което ще ви разходи из целия парк в рамките на 40 минути и ще достави истинско удоволствие на децата ви.

Хитачи парк е предпочитано място и за семеен пикник. Ако идеята ви харесва, можете да се разположите около т.нар. „Западно езеро” или да се възползвате от услугите на барбекю – зоната в сянката на гората, недалеч от увеселителния район. Толкова разнообразни възможности за прекарване на свободното време, нали?

А кой би предположил, че това великолепно аранжирано и култивирано в пъстроцветна мозайка пространство е изградено за по малко от 2 години, след като първоначалният (и значително по-обширен) вариант на Хитачи парк бива напълно разрушен от катастрофално цунами през 2011 г.?

Какво друго да кажем освен: Поклон пред несломимия и недостижимо креативен японски дух!

 

Източник: http://travel.rozali.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: