Боргунд – църквата на викингите

Дървените църкви са ценна брънка от норвежкото архитектурно наследство и се считат за паметници от национално и световно значение. Най-яркият техен представител е дървената църква Боргунд, наричана още Църквата на викингите. Останала непроменена през вековете, днес тя привлича безброй туристи, желаещи да се докоснат до автентичния шедьовър, напомнящ за славните предци – войни на местното население. Вижте защо!

Боргунд – църквата на викингите
Боргунд – църквата на викингите

Дървената църква Боргунд се намира в едноименното норвежко градче в област Лаердал, близо до мястото, където древните жители на района са извършвали своите жертвоприношения.  Тя е построена в периода 1180 – 1250 г. в чест на Апостол Св. Андрей Първозвани и се смята за един от най-добрите образци на типичната ранноскандинавска средновековна храмова архитектура.

Следваща архитектурния план на базилика, църквата Боргунд се класифицира като трикорабна. Отвън конструкцията излъчва особена елегантност заради конусовидния купол в единия си край и високата камбанария в противоположния, създаващи усещането за едно плавно и хармонично „изкачване“ – модел, по-късно използван в храмовото строителство от XIX в.

Изградена е около 4 гигантски дървени стълба, издигащи се директно от каменните основи, така че вътрешността да бъде защитена от допълнителни (периферни) дъсчени стени. Централните зали в правоъгълния кораб са с висок таван, олтарът е тесен, а в източната му част се отваря кръгъл купол. Външните галерии, обикалящи цялата църква, са с ламперия, която в горната си част оформя т.нар. мини аркади  от малки колони. Поредицата от триъгълни покриви, свързваща двата купола, както и всички по-ниски пък, са увенчани с християнски кръстове.

Без съмнение обаче, най-впечатляващият (и най – необичаен за християнския модел) елемент в цялостната структура на църквата Бургунд са четирите драконови глави, заради които тя е получила името Църква на викингите. Подобно на онези, „зъбещите се“ на носа на древните викинсгки кораби, главите се извисяват от двете страни на най-високите покриви и изпълняват същата функция, която имат гаргойлите (каменни скулптури с гротескни изображения на фантастични същества) върху катедралите – да отблъскват злите духове.

Не на последно място, внимание и почит заслужават множеството надгробни плочи и маркери в двора на църквата, някои от които на възраст стотици години. Цялото пространство около Боргунд е добре култивирано и въпреки че изпълнява функцията на гробище, то прилича на омиротворяваща и приласкаваща китна градинка.

Църквата на викингите Боргунд е най-добре запазената дървена църква на територията на Норвегия. Но далеч не единствената. С разпространението на християнството по тези земи през XI в., строителството на лодки и къщи от времето на викингите се развива в техника и традиция за съчетаване на изкуството с дърводелство.

Така населението започва изграждането на църкви от специална дървесина и със специфична архитектура, включваща типични за предходната ера елементи. Макар и разнообразни на външен вид, конструкцията на всички е от дърво, включваща дървени подпори и допълнителни (защитни) дъсчени стени, и триъгълен покрив. В декорацията се преплитат християнски елементи и викингски мотиви, а вратите и колоните са изящно гравирани.

Днес на територията на скандинавската страна са запазени и функционират 28 такива църкви (от близо 1000). Някои от тях влизат в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, други са послужили като образец за църкви в други европейски държави, но всички те са емблематична част от облика на градовете, в които се намират.

 

Източник: http://travel.rozali.com

Вашият коментар