Удивителната скала-слон

145081_1

 

 

 

 

 

 

Търсили ли сте силуети на животни в облаците? Навярно да. Днешният материал обаче въобще не включва въздушни маси. Скалата, за която ви говорим, е напълно реална.

Намира се на остров Хаймеи, на брега на Исландия. Скалата от дълги години привлича туристи от цял свят. А причината се крие във формата й – прилича на гигантски слон.

Хаймеи е един от големите населени острови в архипелага Вестаманнаейджар. Произходът му е вулканичен, като ландшафтът е оформен от базалтови скали. Базалтът се образува в резултат на честото охлаждане на лавата в контакта със студената морска вода.

През 1973 година е регистрирано вулканично изригване в планината Елдфел. Лавата се насочва към залива. По време на изригването половината град е разрушен, но лавата е толкова много, че успява да стигне до морската вода и да се втвърди.

Това, което прави скалната формация специална, е, че много наподобява фигурата на слон.

Дори „бръчките” по скалата създават усещането, че това е материя, подобна на кожа. Сивият цвят допълнително създава асоциации със слона.

Още по-интересното е, че с времето скалата продължава да се оформя, все повече заприличвайки на слон. Например образуват се малки кухини, които допълват образа на животното – представлявайки неговите очи и уши.

 

 

Източник: http://m.profit.bg/news.php?id=145081

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: