Най-красивите пещерни градове

Пещерите били най- древният дом на човечеството и на пръв поглед е странно, че дори и при съвременното развитие на технологиите някои пещерни градове остават обитаеми. Невероятно живописни, те ни показват връзката между човека и природата от различен ъгъл:

1. Деринкю, Турция

В турската Кападокия, Източна Мала Азия, са съсредоточени най-много пещерни градове в света. Меката скала позволила през средните векове регионът да преживее истински строителен бум. Най-ранните датират от около II в. пр. н. е., а най-късните от 1950 – те години.

Деринкю е сред най-древните градове в Кападокия. Неговата единствена извисяваща се скала е само върхът на айсберга: къщите и улиците на града са разположени в нея. Около 600 врати по скалата водят към коридори, които пък свързват 13 подземни етажа, спускащи се все по-надолу и по-надолу, до 85 м дълбочина. Тук могат да живеят до 20 000 души, заедно с домашните си животни и провизии за оцеляване.

2. Учисар, Турция

Учисар е най-високата точка на Кападокия. Градът е изграден около скала, която се издига като своеобразен небостъргач над долината. Тази скала е сърцето на града и неговия най-голям квартал. Тук има две- и триетажни къщи с тераси, помещения за добитък и силози. През 50-те години последните жители на града са изселени заради опасност от срутването му.

3. Сетенил де лас Бодегас, Испания

Малкият Сетенил де лас Бодегас в Южна Испания е известен сред гастрономите като едно от най-добрите места, на които да похапнете чоризо – вид испански колбас, а сред архитектите и туристите като град, в който можете да поживеете в пещера. Класическите бели фасади, типични за средиземноморски град, всъщност са входове към пещери. Изглежда, че хората са се научили да обитават тези места много отдавна – още във времената на Римската империя.


4. Саси ди Матера, Италия

Жителите на Саси ди Матера (в превод- Камъните на майката) твърдят, че техният град е единствен в света, в който има домове на по 9000 години. В града е трудно да се ориентираш: той растял за сметка на прибавянето на нови пещери по плоскостта на скалата и заради това много улици минават по покривите на построените по-рано домове. Заради крайно тежките условия на живот, през 50-те години започва преселване на жителите в нов град, построен наблизо. Това продължава до 1993 г., когато градът става паметник на ЮНЕСКО и започва да привлича туристи.

5. Меса Верде, САЩ

Градчето в югозападния щат Колорадо е построено от древното племе анасази, предци на съвременните индианци – пуебло. Последните жители напуснали скалния град в началото на ХХ в. Днес той представлява интерес както за археолозите, така и за архитектите, тъй като скалните домове са построени по начин, по който да използва максимално слънчевото греене през зимата, докато през лятото скалата над града му пази сянка.

 

6. Бандиагара, Мали

Градът, който се състои от множество кули и пещери, се извисява над плосък пясъчник на 500 метра. Първите пещери в скалите били изсечени от племето телем, които създали там своя град на мъртвите. По-късно догоните от XIV век се настанили във вече изсечените пещери и създали пълноценен град със сгради, зърнохранилища, храмове и площади.

7. Кандован, Иран

В наши дни Кандован е един от малкото останали обитаеми скални градове, който не е превърнат в туристическа атракция. Някои от пещерите са на повече от 700 години. Според официалните данни тук живеят 168 семейства – 601 жители. Всяка къща се простира в няколко пещери. Най-често на първия етаж е гостната, над нея спалните. Разбира се модерните времена си казват думата: някогашните дървени первази отдавна са отстъпили пред стъклопакета.

 

8. Бамиян, Афганистан

Пещерите около р. Бамиян, в Централен Афганистан, са печално известни с взривовете през 2000 г., когато талибаните унищожиха гигантските статуи на Буда, датиращи от VI век. Преди 2000 г. тук бил един от най-оживените центрове по Пътя на коприната. С скалите имало домове, храмове, ханове за търговците, пътуващи от Китай за Индия и Европа. Градът бил обитаван от хиляди жители, приютени в над 700-те му пещери.

9. Вардзия, Грузия

Този комплекс, построен през I в. от монаси, се състои от 600 пещери, които били обитавани от между2 и 3 хиляди души чак до XIII век, когато земетресение срутило 15-метров пласт. И до днес тук има действащ манастир.

 

Източник: http://m.profit.bg/news.php?id=124778

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: