Да спиш при книгите: Библиотеката, която предлага нощувки

Да спиш при книгите: Библиотеката, която предлага нощувки

 

 

За всеки почитател на четенето това звучи като сбъдната мечта – библиотека, която предлага на посетителите си да нощуват сред книги и произведения на изкуството.

Става дума за единствената библиотека, която предлага нощувки във Великобритания – Библиотеката на Гладстон в град Хардън, Уелс.

Освен с богатия си каталог от книги, който води началото си от личната колекция на Уилям Гладстон, библиотеката си има и зона за настаняване, където всеки читател ще се почувства като у дома си.

Ако вече планирате следващата си книжна ваканция, очакват ви цели 26 стаи с някои особено приятни характеристики – безплатно кафе, старовремски радиоприемници и гледки към уелската провинция.

Най-хубавата част обаче …че всеки гост на хотела-библиотека има пълен достъп до всички 250 000 издания в книгохранилището чак до 22 часа вечерта, или с цели 5 часа повече, отколкото обикновените читатели на библиотеката.

Единственото нещо, което няма да откриете тук е телевизор. Едва ли сте дошли в библиотеката, за да гледате телевизия!

Освен като премиер на Великобритания, Уилям Гладстон е известен и като любител на четенето. В живота си той събира колекция от повече от 30 000 книги. След като се оттегля от политиката, той заживява в замъка Хардън в Уелс. Вече 80-годишен, той лично пренася голяма част от изданията си в специално изградените читални недалеч от дома му, за да направи притежанията си достъпни за по-широка аудитория. След смъртта му колекцията му от книги започва да се разраства, като местната общност изгражда и по-голяма сграда – сегашната библиотека – за нея.

„Книгите са приятна компания. Ако влезеш в стая, пълна с книги, дори и без да ги сваляш от рафтовете, те сякаш ти говорят, сякаш те приветстват с добре дошъл“ – Уилям Гладстон

Цените на нощувката са съвсем прилични като за британския пазар – 63 паунда за вечер.

 

 

Източник:  http://www.nasamnatam.com/statia/Da_spish_pri_knigite_Bibliotekata_koiato_predlaga_noshtuvki-3118.html

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: