Принцовите острови – истанбулска приказка

Принцовите острови са една от най-популярните атракции за туристите, посещаващи Истанбул. Какво ги прави толкова неустоимо притегателни? Ще разберете от нашата истанбулска приказка, в която Принцовите острови са главните герои.

Принцовите острови - истанбулска приказка
Принцовите острови са група от 9 острова, разположени във водите на Мраморно море, на около 20 км от азиатското крайбрежие на Истанбул. 4 от тях (Къналъада, Бургазада, Хелбелиада и Бююкада) са населени и са включени в ежедневните туристически турове от континента, а останалите 5 са миниатюрни по площ и без човешко присъствие.
Името си Принцовите острови получават през византийския период (IV – XV в.), когато се  използвали като територия за заточение на непокорните принцове и кралски особи – включително византийския император Константин IV, ослепен от майка си Ирина.
Принцовите острови – истанбулска приказка
С масовото въвеждане на параходите като средство за придвижване по вода през XIX в., островите се превръщат в любим курорт за знатните представители на турските, еврейски, гръцки и арменски общности. Днес, чрез ферибот те са достъпни за всички, които искат да си направят дневна екскурзия до едно от най-красивите и нетипични кътчета в околностите на Истанбул.
Още със стъпването ви на твърда земя, ще усетите, че Принцовите острови сякаш нямат нищо общо с присъщата за Турция атмосфера. За да не бъдат нарушени екологичночистата природа и блаженото спокойствие на всеки един островите, моторните превозни средства са забранени. Придвижването става пеша, с велосипеди или с файтони.
Принцовите острови – истанбулска приказка
Така, обхванати от зеленина и сякаш откъснати от външния свят, Принцовите острови предлагат една екзотична курортна среда, която съчетава модерните удобства с историческото наследство. Между лозята, маслиновите горички и палмите са се сгушили множество гръцки православни манастири и великолепни имения, съчетаващи викторианската архитектура от XIX в. с типичните за Османската империя елементи.
Принцовите острови – истанбулска приказка
В същото време на Принцовите острови има всичко необходимо за удобството на туристите – безброй частни вили, вили под наем, хотели, дневни и нощни заведения, забележителности, атракциони, плажове и всевъзможни варианти за прекарване на свободното време. А ето по няколко думи и за всеки един от 4-те главно Принцови острова.
 
Принцовите острови – истанбулска приказкаБююкада – той е най-големият от групата (както говори и преводът на името му – Големият остров) и е доминиран от 2 планински върха с по един манастир на всеки. Единият е Манaстирът с едноименната църква, построени през VI в., „Св Георги” (където на разположение на туристите е уютно заведение, предлагащо вино, закуски и приказна гледка), а другият е Манастирът на Христос (бившо гръцко сиропиталище) с неговите дъхави градини, аранжирани с декоративни храсти, маслинови дръвчета и бръшлян. В долината между тях пък се разполага Светата обител на манастира „Свети Николай”. Популярни забележителности на този остров са още църквата „Св. Димитър” и джамията „Хамидие”.
Хелбелиада – вторият по големина Принцов остров е наричан още Медния остров заради находищата на медна руда, които придават и специфичния червеникав цвят на почвата. Той е популярен най-вече с „кацналия” върху северния хълм манастир „Света Троица”, построен през IX в. и до 1971 г. дом на теологическото училище на Халки – главната духовна семинария на гръцката православна църква в Турция и на Константинополската Вселенска патриаршия.
Принцовите острови – истанбулска приказка
Другите особено атрактивни обекти на острова са Турската военноморска академия (в чиито подземия се пазят останките от единствената оцеляла византийска църква, посветена на Дева Мария), гробницата на втория английски посланик в Константинопол Едуард Бартън (по времетo на кралица Елизабет I) и бившето правослвано сиропиталище, днес превърнато във военноморска болница.
Принцовите острови – истанбулска приказкаБургазада – третият по големина Принцов остров има само един хълм (заобиколен от гъсти борови гори), върху който се издига крепостно укрепление, построено от един от наследниците на Александър Македонски – Деметриус I Македонски, и кръстено на баща му – Антигонус I. Тъй като бил населен предимно с гърци, на острова са запазени множество православни църкви от тяхното време, а в един от ресторантите ви очаква бронзова статуя на един от най-прославените турски писатели, който черпел вдъхновение от острова.
Къналъада – най-малкият, най-близо намиращият се до Истанбул и сочен за най-красивият от Принцовите острови. Кървавочервеният цвят на почвата и скалите е дал и името му (в превод Къносаният остров). Въпреки че е бил най-любимият за отдих на византийската аристокрация, именно този остров е бил и предпочитан за изгнанничество (вероятно заради близостта му с континента).
Принцовите острови – истанбулска приказка
Трите хълма на Къналъ са покрити с най-малко растителност, липсват и особено интересни културно-исторически обекти (ако не броим останките от манастирски стени, една джамия, турско начално училище и гръцка православна църква), но за сметка на това – изобилие от живописни заливи с приказни плажове. Може би затова е любим на всички.
И така, нашата истанбулска приказка е към своя край. Оставяме на вас да я преживеете и разкажете по свой начин.
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: