Белинташ – Тракийско светилище в Родопите

Белинташ е красива скала в Родопите, върху която е съществувало древно тракийско светилище на бога Сабазий на бесите. На горната площадка на скалата са издълбани ред улеи, ниши и стъпала, които образуват карта на звездното небе. Белинташ е висок 1225 м. Намира се на 30 км южно от Асеновград. На тюркски името му означава „камък на познанието“.

В началото стои една библейска легенда. Разказват я местните хора в този район. Според нея до Белинташ са стигали водите на Великия потоп и на неговите „халки“ е бил привързан Ноевият ковчег. Посетиш ли това място, историята ти се струва повече от реална – халките са непокътнати от времето…

Пророчицата Ванга казва в началото на 90-те: „Белинташ ще разкрие своите тайни, когато там загинат 8 души“. Към есента на 2005-а тук, на това древно и обгърнато с мистерии място в Родопа планина, са загинали 2-ма души, покосени от мълнии.

Много хора са опитвали да стигнат до Белинташ, но голяма част от тях не са успявали просто защото „нещо неочаквано“ им се е случвало по пътя към високите скали. Хората, посетили Белинташ, споделят необикновенни и странни преживявания…

Изследователите астрономи виждат по вдълбаните в скалите останки грандиозна древна астрономическа обсерватория. Стъпил тук, човек се извисява над опасаната с планински била околност. Оттук с поглед се обхваща целият небосвод. При ясно време, вечер гледката е фантастична.

През 90-те години Белинташ нашумя с честите посещения на екстрасенси от България и чужбина, които буквално са използвали мястото за „зареждане“ с космическа енергия. Ако носите компас, ще видите как стрелките му на това място „полудяват“. Силните енергийни полета са факт. По време на международната научна конференция на уфолозите, проведена през 2001 г., изявени учени определиха скалното плато на светилището Белинташ като междинна космическа площадка на НЛО.

Скалният феномен Белинташ е доказано племенно светилище на бесите, посветено на древното тракийско божество Сабазий.

Източник: trakerbg.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: