10-те най-малки държави в света

Въпреки, че тези държави са много малки е почти невъзможно да не сте чували за тях. Може да не заемат, кой знае каква площ на картата, но със сигурност компенсират с богато културно наследство, история и зрелищни атракции. Всъщност тези малки държави са едни от най-предпочитаните места за почивка в световен мащаб.

Кои са най-малките страни в света?

 

Малта (316 км²)

Малта предлага впечатляващ набор от културни и исторически забележителности на всички видове човешка дейност. Тук ще намерите градини, музеи, древни крепости и крепостни съоръжения, построени от рицарите на Св. Йоан.  Дължината на бреговата линия е 137 км., където се намира и столицата Валета. Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни клифове. Вътрешността на острова е заета от ниски хълмове, с грижливо оформени тераси по склоновете, на които се отглеждат различни видове култури. За туристите, решили да посетят това място се организират множество екскурзии по суша и вода, които имат за цел да запознаят туристите с историята и природата на Малта.

Валета, Малта

Малта

Плаж в Малта

 Малдиви (298км²)

Малдивите са островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли(ниски коралови острови) и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия. На Малдивите няма нито една река или голямо езеро, поради което се чувства недостига на питейна вода. Предвижването между отделните островчета става посредством лодки.

Малдивите

Малдивите

На територията на Малдивите се намират най-добрите тропически плажове в света. Тази малка държава е топ дестинация за почивки и за прекарване на меден месец. Топлите и ясни морета, пълни с морски живот са наистина впечатляващи. Думата, която най-точно определя тази държава е “Релакс”. Ако решите да отидете на Малдивите бъдете сигурни, че ще прекарате една истинска и екзотична почивка.

Хотел на Малдивите

Малдивите

Свети Китс и Невис (261км²)

Свети Китс и Невис се състои от два вулканични острова. Общата им брегова линия е 138 км. Те имат планински релеф с вулканичен произход, като най-високият връх е Монт Мизери – 1156 м.Те са известни с девствените си  плажове, буйни тропически гори и атракции, като фестивалът “Culturama”, вулканичния конус на връх Невис  и живописната железопътна линия Свети Китс.

Свети Китс и Невис

Свети Китс и Невис

Свети Китс и Невис

Маршаловите острови (181км²)

Маршаловите острови са съставени от две почти паралелни островни вериги носещи наименованията Ратак и Ралик. Ратак е източната верига от острови и наброява 14 добре оформени атола и 2 малки изолирани острова. Името на веригата означава „Изгрев“. Островната верига Ралик е разположена на запад и наброява 15 атола и 3 острова. Името и съответства на „Залез“, и не се различава съществено по структура от Ратак.  Основната площ на островите е разпределена между 29 атола и 5 изолирани малки острова като само 23 от тях са обитаеми.

Маршаловите острови

Маршаловите острови

На малката територия на Република Маршалови острови има красиви острови, атоли и кристално чисти води. Най-известната лагуна “Бикини Лагуна” на островите е известна с потъналите кораби от Втората световна война и представлява истинска атракция за гмуркачите. За посетите много интересни са лагуната на атола Бокак, местността Айви Майк, където навремето са се провеждали ядрени опити, гробището “Лаура”, най-високата точка на Маршаловите острови – атола Ликиеп и кратерът “Браво”, формиран през 1954 година в следствие на избухване на хидрогенна бомба.

Маршалските острови

Маршалските острови
Лихтенщайн (160км²)

Лихтенщайн е държава, която съчетава по-уникален начин старите традиции и модерните течения. Освен това природата на Лихтенщайн е изключителна, благодарение на два компонента, свързани неразделно — Алпите и долината на Рейн. Над Вадуц се намире връх Три сестри, познат със своята красота. Малките селца и ферми, сгушени в ръкавите на Рейн и стоящи под достолепни планински върхове, са като визитна картичка на това място.

Лихтенщайн

Лихтенщайн

За туристите има много атракции и начини на забавление. Там можете да карате ски, докато около вас прехвърчат соколи, бухали, ястреби и орли. Ако пък не си падате по зимните спортове можете да се качите на известния “Citytrain”, с който да направите обзорна обиколка на столицата. Прекрасната гледка на Вадуц също не е за изпускане.

На ски в Лихтенщайн

 Сан Марино (61км²)

Сан Марино е държава, която е обградена изцяло от Италия. Известни забележителности, които можете да видите там са църквата “Сан Пиетро”, “Дома на правителството”, “Базилика ди Сан Марино”, където все още се помещават мощите на Св. Маринус. Истински голям интерес у туристите предизвикват странни предмети изложени в “Музея на Любопитното”, както и  аквариума и терариума, в които могат да си видят всевъзможни видове животни. Любителите на автомобили могат да се насладят на събирането на повече от 100 ретро мотоциклети и автомобили в “Музея на старомодните автомобили”

Сан Марино

Сан Марино- "музея на любопитството"

Стари коли

Тувалу (26км²)

Тувалу  е тихоокеанска държава, която преди 1976 година е била позната и като Елис. Разположена e върху група атоли в Полинезия, между Хавайте и Австралия. Тувалу има превъзходни плажове с рифове и палми. Територията и може да е малка, но атмосферата която се усеща там е наистина уникална.

Тувалу

Тувалу

Тувалу

Науру (21км²)

В северната част на Соломоновите острови, южно от Маршаловите се намира малкият остров Науру. Републиката е уникална в качеството си на може би единствената държава без официално обявена столица, а само фактическа – Ярен. Целият остров е ограден от коралови рифове. Постоянно течащи води няма, за това питейната вода се внася.   Това е чудесно място за гмуркане, плуване, дълбоко морски риболов и разходки. На територията му има много занаятчийски дюкянчета и галерии.

Науру

Науру

Монако (1.98км²)

Княжество Монако е най-гъсто населената държава на Земята с население от 32 410 души. Намира се на Френската Ривиера и предлага невероятни атракции за туристите. В “Екзотичните градини на Монако” можете да видите  екзотични растения и има красиви гледки към града и океана, а океанографския музей ще ви запознае с различни интересни факти за морското дъно. Други атракции са восъчния музей на принцовете на Монако, смяната на караула на двореца, казиното в Монте Карло,  както и пистата на Формула 1, която ежегодно събира хиляди туристи.

Монако

Монако

Монако- пистата на формула 1

Ватикан (0.44км²)

Ватикан e най-малката независима държава в света, населението на която е само около 800. Ватиканът сам по себе си е с голяма културна значимост. Там се намира най- известната католическа църква в света, базиликата “Св. Петър”, а пред нея е площада Свети Петър, което се отличава с египетски обелиск в центъра му. Имам много забележителности, които заслужават да бъдат видени. Такива са дворецът на Ватикана, резиденцията на папата, която е разположена на почти 14 акра земя.

Ватикан

Ватикан

Сийленд (550 м²)

Най- малката държава на света, всъщност, се намира в Европа. Разположена е на изоставена британска военно- морска платформа. Макар да има само 5 постоянни жители и 550 кв м площ, Княжество Сийленд си има конституция, герб, знаме, валута и отговаря на всички критерии за държава, указани в конвенцията от Монтевидео за правата и задълженията на държавите.

Княжество Сийланд е микронация, намираща се на бивша военна платформа на около 10 км от английския бряг близо до град Ипсуич. Платформата е изоставена след края на Втората Световна Война, и единствена от всички подобни по английското крайбрежие, е останала неразрушена. През 1967 англичанинът Пади Рой Бейтс, заедно с членове на своето семейство я завзема и в края на годината я обявява за независима държава, на базата на правилното твърдение, че тя е извън английски териториални води и де факто не принадлежи на никоя държава.

Сийленд

Сийленд

Сийленд

Сийленд - карта

Сийланд печата свои собствени марки и монети, които имат стойност най-вече в средите на филателистите и нумизматиците. Националната валута е сийландският долар, който е приравнен с американския.

Сийленд - знаме

Сийленд - монети

 

Източник: sunshine.bg

Реклама
Comments
One Response to “10-те най-малки държави в света”
  1. Тук максимата, че най-добрите неща идват в малки опаковки, действа в пълнаа сила, така е и с тези райски кътчета. Независимо от малките си размери, тези държави въплащават едни от най-красивите места в света.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: