Нещо повече за подводните пирамиди

Като кажем „пирамида”, първата асоциация е с египетските постройки в Гиза. По света обаче са известни и подобни съоръжения, строени под водата. Те са обект на подводната археология, която е вече на100 години.

През 1936 година над езерото Рок, щата Уисконсин, прелитал със спортния си самолет някой си д-р Морган. И въпреки че водата била доста мътна, той видял очертанията на три големи обекта. Намалил височината и пред погледа му се разкрили отчетливи силуети на пирамиди. След тази случка от Рок се заинтересували археолози от цял свят. Под водата била открита каменна стена, която, при обикалянето й придобила пирамидална форма. След това никой не можел да открие пирамидите, макар че имало много гмуркачи.

Едва десетина години по-късно пристигнали археолози с най-модерна техника и изследвали цялото езеро квадрат по квадрат, докато открили първата пирамида.

Сградата била с правилна форма и имала правоъгълна основа с размери девет на десет метра. Тя със сигурност е творение на човешки ръце, категорични са археолозите.

През 1985 година до японския остров Йонагуни инструкторът по гмуркана Кихачиро Аратаке се натъкнал на странен обект, който се състоял от каменни платформи с геометрични орнаменти.

Конструкцията приличала на пирамидите на древните шумери. Оказало се, че тя има прилика със светилището Мачу Пикчу, построено от инките в Южна Америка.

Как обаче храм на инките се е оказал край бреговете на Япония, не е ясно. Все пак става въпрос за култура, която се е появила на друг континент. Неотдавна поредната пирамида бе намерена на дъното на китайското езеро Фусян. Тя е висока деветнадесет метра, направена е от каменни плочи и има стълбовидна структура. На дъното на езерото са открити още десетина подобни обекти.

В района на Бермудския триъгълник са открити две подводни гигантски пирамиди, чиито размери са по-големи от пирамидата на Хеопс в Египет. Двете пирамиди са построени от неизвестен материал, който прилича на дебело стъкло. Според специалистите те са построени преди около половин век.

Все още няма напълно яснота кой е авторът на тези пирамиди. А защо има еднакви постройки на дъното на океаните в различни краища на планетата, може би ще се разбере след време.

Източник: http://tonus.bg

Вашият коментар