Индивидуално или групово пътуване?

Какъв тип пътуване предпочитате – индивидуално или групово? И ако сте привърженици на едното, защо не харесвате другото? За онези, които все още се колебаят, представяме някои предимства и недостатъци на индивидуалното и на груповото пътуване.

Индивидуално или групово пътуване? 
Тези, които са свикнали да организират самостоятелно почивката си, смятат, че това е най-добрият начин да се извлече максимална полза от посещението на конкретна дестинация. Онези предпочитащи груповите пътешествия пък са на мнение, че шансовете за разочарование са по-малки, когато туристите предварително знаят какво ги очаква, защото колективното пътуване следва точно определена програма.
 
Истината обаче е, че изборът на индивидуално или групово пътуване е не само въпрос на характер и предпочитание, но и на редица предимства и недостатъци, които са известни само на онези, които са опитали и двата варианта. Ето какво ви очаква.
 
Предимства на индивидуалното пътуване
 
Индивидуално или групово пътуване?Индивидуалното пътуване не ви обвързва с конкретна туристическа програма, нито с нуждата да се съобразявате с навиците и интересите на голяма група от хора. Можете да избирате ежедневните си занимания според моментните си настроения и сами „да откривате“ най-интересните забележителности в населеното място.
 
При самостоятелно организираното пътуване сами избирате къде да отседнете, както и с какъв бюджет да разполагате. При това много по-лесно ще се справите с евентуални непредвидени обстоятелства и няма да държите отговорен друг за разочарованието, че очакванията ви не отгворят на онова, за което сте платили.
 
При индивидуално пътуване много по-лесно можете да завържете контакт с местните хора, да опознаете (и да се слеете с) чуждата култура и да проявявате гъвкавост в планирането на действията си. А ако  пък ви се прииска да се уедините, можете да го направите за колкото време пожелаете, без да се притеснявате за социални ангажименти, организирани мероприятия или установен график.   
 
Недостатъци на индивидуалното пътуване
 
На първо място, сами сте отговорни за действията си, за багажа си и за разходите си. При направена развносметка, индивидуалното пътуване излиза по-скъпо, тъй като сте лишени от привилегиите и отстъпките, които големите туристически групи ползват. Ако пък се окаже, че избраният хотел (или почивна база) не е това, което сте очаквали, няма да имате друг избор, освен да се примирите с факта или в противен случай рискувате да развалите почивката с негодуванието си.
 
При самостоятелно пътуване разчитате единствено на собствените си умения да се справяте в непозната среда, както и на евентуалната предварителна информация, която сте събрали за дестинацията (а тя не винаги е коректна). Ако обаче не познавате местните език и особености, ви очакват доста загубени часове в лутане между забележителностите. Ако пътувате с автомобил, съществува реална вероятност от техническа неизправност, която ако не провали почивката ви, то ще ви забави значително и допълнително ще засегне бюджета ви.
Индивидуално или групово пътуване? 
Предимства на груповото пътуване
 
В днешно време груповото пътуване е най-сигурният и най-евтин начин за почивка. То ви осигурява максимална безопасност дори на стотици километри от дома, а в случай, че се нуждаете от спешна помощ, можете да разчитате на спътниците си. Разполагате с осигурени път, трансфери, база за настаняване, обиколка на ключовите забележителности и планирана програма. А ако случайно се наложи да отмените пътуването, предварително сте информирани какви ще са последиците.
 
Друго голямо предимство на груповото пътуване е екскурзоводското обслужване на родния ви език, както и намаленията, отстъпките и услугите, които ползват големите туристически групи. Бъдете сигурни, че ще платите много по-малка сума за хотел и път, както и че ще има човек, към когото да се обръщате по отношение на нуждите си, за оргазнизиране на допълнителни посещения и мероприятия, за напътствия.
 
Груповите пътувания са много по-пълноценни и ефективни от гледна точка на активността. На практика в рамките на няколко дни можете да видите, преживеете и усетите десетки пъти повече неща, отколкото при самостоятелна екскурзия. Просто времето на групата е по-организирано и ежедневието е отработено по наложен вече шаблон.
 
Недостатъци на груповото пътуване
 
Индивидуално или групово пътуване?Когато пътувате с група нямате възможност да променяте програмата си и да видите неща, които в момента са ви се сторили интересни. Да, наистина, посещавате куп атрактивни забележителности, но според плана на туроператора, а не според вашите предпочитания.
 
Груповото пътуване ви поставя и други ограничения като съобразяване с настроенията и емоциите на останалите пътници, непредвидени метеорологични условия (въпреки които обаче трябва да изпълните предвидената за деня програма), разочарование от действителното състояние на почивната база, както и от осигурената храна, прекалена динамичност на времето, което на практика не ви позволява да се отпуснете и да се насладите на почивката си.
 
При груповото пътуване на практика сте зависими от всичко и от всички, може да се наложи да плащате множество допълнителни такси (за които не сте били уведомени предварително), да сте лишени от изпълнени с адреналин приключения и в крайна сметка да се разочаровате от цялостния си престой.
 
И така, след всичко изброено до тук отново ви питаме: индивидуално или групово пътуване предпочитате?
Източник: http://relax.rozali.com
 

Вашият коментар