7-те подземни чудеса на света

В света има природни чудеса,архитектурни чудеса и антични чудеса. Защо тогава да няма и подземни чудеса?! Мистериозни и впечатляващи, те са добре скрити от любопитните погледи. Затаете дъх и изследвайте дебрите на 7-те подземни чудеса на света.

7-те подземни чудеса на света 
Колкото и страховити и тайнствени да ни изглеждат днес, в миналото 7-те подземни чудеса на света са имали доста практично и комфортно предназначение. Всъщност повечето от тях са били създадени точно с тази цел – да служат като убежища или отбранителни съоръжения при военно положение, да осигуряват бързо, безопасно и необезпокоявано придвижване между значими пунктове, както и да съхраняват безценни „съкровища“.  Пригответе се за една вълнуваща разходка из тунелите, пещерите и катакомбите, оформящи 7-те подземни чудеса на света.
 
Лабиринтът под Хълма с Двореца в Будапеща , Унгария
 
Лабиринтът от пещери и тунели под Хълма с Двореца на брега на Дунава в унгарската столица, е с обща дължина около 10 км. Предполага се, че е изкопан с военни цели преди векове, като през Втората световна война е служил за бомбоубежище при вражески въздушни атаки. По-късно част от тях са превърнати в изби за вино. При обиколката на лабиринта ще се натъкнете на множество пещерни зали и на секция с автентични пещерни рисунки, всички свързани помежду си (вероятно от турците) с просторни тунели. Особено впечатляващи са останките от крепостни стени и красиви арки.  
7-те подземни чудеса на света 

Гробището „Уест Норууд“ в Лондон , Англия

Основаното през 1837 г. подземно гробище съхранява богата колекция от исторически паметници. В облицовани махагонови и борови ковчези с различна големина, стриктно подредени в нишите на катакомбите, се пазят останките на множество благородници. Повечето са изключително добре запазено от времето. Множество железни врати свързват централния коридор с по-малки помещения, а стълба води към повърхността. Килии с масивни порти ви очакват и в осем по-тесни коридора – част от тях са били използвани за съхранение на ковчези, а други са останали празни.
 
Катакомбите на Париж , Франция
 
Париж може да е една от най-красивите световни столици, но другото й лице е доста ужасяващо и непознато. Под улиците на града се простира километрична мрежа от кариери, тунели и проходи, познати на света като Катакомбите на Париж. Първоначално служили като каменоломни за добив на различни строителни материали, в края на XVIII в. част от тях са превърнати в костница, тъй като гробищните парцели не само са недостатъчно, но и сеят зараза. Днес тук се съхраняват костите на около 6 млн. души. При разкопки пък са разкрити таен германски бункер от Втората световна война и подземно кино. И въпреки че отворени за посещение са едва 2 км (от общо 300) от тунелите, съществуват множество тайни входове, канали и пролуки, през които можете „нелегално“ да стигнете до забранената територия на катакомбите.

7-те подземни чудеса на света

 
Избата в Милести Мици, Молдова
 
Съхраняваща над 2 млн бутилки високакачествено вино, избата в молдовското градче с древна история Милести Мици фигурира в Книгата за рекордите на Гинес като най-големият винарски комплекс в света. Тунелите и разклоненията му са с обща дължина 250 км, но използваеми са едва 150 км. Милионите литри вино, произведени от различни реколти грозде в периода 1968 г. – 1991 г., се съхраняват в дъбови бъчви и в специални емайлирани бидони. Естествените варовикови стени на галериите пък служат като чудесен абсорбатор за влагата, което подобрява и съхранява вкуса на божествения еликсир. Можете да ги разгледате пеша с екскурзовод, или с автомобил, а ако сте истински бохеми – да си купите бутилка за спомен (най-скъпата е около 500 $).
7-те подземни чудеса на света 
Пещерите на Озарк, Мисури / Арканзас, САЩ
 
Озарк е физикогеографски регион, съчетаващ платовиден и планински релеф и покрит с буйна зеленина. Но не той е толкова привлекателен за туриститъе в тази част на САЩ, колкото системата от пещери, образувани под него. Смята се, че голяма част от тях са били мини и че именно тук е бил открит химическият елемент радий. Освен това пещерните тунели са служели като удобство за придвижване със сал при наводнение. По-голямата част от разкритите  4500 пещери на са изследвани, а отворени за посещение са само 8 от тях. Но красивите скални образувания и вкаменелостите на праисторически същества в тях са достатъчно многобройни и увлекателни, за да задоволят жаждата ви за подземни приключения.
7-те подземни чудеса на света
 
Подземният град Кубър Педи в Австралия
 
Представете си цял град, изграден по земята. В него живеят около 3000 души, превърнали старите мини за добив на полускъпоценни камъни в луксозни домове със спалня, баня и кухня, например. Има дори, църква! Стените са украсени със скъпи картини, мебелите са комфортни и луксозни, атмосферата е гостоприемна и уютна. И въпреки че цените за закупуване на подземно и наземно жилище се припокриват, първият тип е доста по-практичен за летния сезон, когато температурите на открито достигат 55 градуса Целзий. В подземния град температурата остава постоянна, а всички нужди на местното „население“ за пълноценно задоволени.
7-те подземни чудеса на света   
Тунелите под Увеселителния парк на Дисни в Орландо, Флорида, САЩ
 
Увеселителен парк „Magic Kingdom” (“Магическото кралство“) в Слънчевия щат Флорида е един от 4-те увеселителни парка на компания „Уолт Дисни“ в света. И колкото приказен и невероятен е да е сам по себе си той, малцина знаят, че под него се простира мащабен подземен комплекс от тунели, осигуряващи на служителите бързо и безшумно придвижване между наземната част и множеството офиси, сервизни помещения, заведения за хранене и складове в подземията. Тази мрежа от тунели води началото си от великолепния Дворец на Дисни (най-долните 2 етажа са част от него), като придвижването по разклоненията може да се случва както пеша, така и превозни средства.
 

Зловещо, нали?

Източник: http://relax.rozali.com

Вашият коментар