Бурдж Халифа, който стърже небето

00020801Това, което не става с пари, става с още повече пари. Не вярвате? Помислете си пак. А още по-лесно е да видите какво се случва с Дубай. Една от най-бързо развиващите се туристически дестинации. Наред с купищата милиарди, които се вложите в страната, местните паралии не спестиха пари, за да направят всичко с етикет „най-най”.

Днес ще говорим за най-високата сграда в света. Бурдж Халифа или както се знаеше преди това Бурдж Дубай. Небостъргачът в Обединените арабски емирства достига в най-високата си точка 828 метра. Естествено рекорд в световното строителство. Първата копка е направена на 21 септември 2004 година. Някакви си шест лета по-късно сградката вече стърчи над всичко и над всички.

Бурдж-ът е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай, разположен в близост до главния търговски квартал на града и заемащ площ от 2 квадратни километра. Проектиран е от американското бюро Скидмор, Оуингс и Мерил, като главен архитект е Ейдриън Смит, а главен конструктор – Уилям Бейкър. Южнокорейската компания Самсунг пък е главен изпълнител на проекта. Явно тези не се занимават само с телевизори и техника…

За изграждането на небостъргача са пръснати някакви си 1,5 милиарда долара. Нищо пара, като се има в предвид, че Даунтаун Дубай е струвал 20 милиарда.Завършването на проекта съвпада със Световната икономическа криза, започнала през 2007 година, както и с пренасищането на местния пазар на недвижими имоти. Дет’ се вика – какво ги бърка. „Нек’ си духа, нек’ си вее, те са си добре”.

През март 2009 от предприемача Емаар Пропъртис обявяват, че цената на офисните площи в сградата е достигнала 43 хиляди долара на квадратен метър, а на жилищата – 37 хиляди долара на квадратен метър. Май панелката в София е по-оферта. Поради слабото търсене на пазара на недвижими имоти в Дубай, наемите в Бурдж Халифа спадат с 40% за първите десет месеца след откриването на сградата. През октомври 2010 година около 825 от 900-те жилищни апартамента остават празни.

Дизайнът на Бурдж Халифа е базиран на комбинираните геометрични компоненти, характерни за ислямската архитектура. Има включени архитектурни и културни елементи, характерни за региона. Y-образната основа е идеална за хотелски и жилищни сгради, тъй като чрез нея се постигат максимален брой стой с външен изглед и максимално оползотворяване на слънчевата светлина. Сградата се състои от три компонента, разположени около централно ядро. С нарастване на височината, в страничните компоненти са направени тераси, така че страничните компоненти стават все по-тесни до върха. Броят на терасите е 27. Най-отгоре се показва централното ядро, върху което е поставена кула. В най-високата си точка кулата се люлее хоризонтално, като прави осцилации с дължина 1,5 метра.

Съгласно проекта на долните 37 етаж има хотели, като между 9 и 16 етаж е разположен хотел „Армани“. Между 45 и 124 етажи има луксозни апартаменти. Върхът на сградата е оборудван с комуникационна техника.

Бетонната конструкция на сградата достига до 586-я метър – 155-ти етаж (който е мезонетен). Следва метална конструкция до 162-и етаж на височина от 624 метра. На тази височина приключва официалното броене на етажите. От тук нагоре, до височина 768 метра следват още 44 етажа. Последната част от сградата представлява мачта, която се издига до височина около 828 метра.burj_khalifa

Източник: http://poneshto.com

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: