Канкун – божествени плажове и артефакти, обвити в мистерия

Мексиканските Кариби привличат над 4 млн. туристи от цял свят годишно

Мексиканските Кариби са далеч не22-1 само пустиня, потресаваща човешка бедност, евтина работна ръка и такос. За над 4 млн. туристи, които посещават този район годишно, земята на маите е лукс, божествени плажове, богата история, артефакти и мистерия. Представата за парче от рая идва от световния курорт Канкун в Мексико. Намира се на полуостров Юкатан в щата Кинтана Роо, който е бил земя на маите. Проектиран е като туристически град с идеята да докара чужда валута на мексиканска земя през далечната 1967 г. Тогава местната банка с американски партньори прави проучване и започва строителство със стартов капитал от 27 милиона долара. По това време островът е бил обитаван едва от 3-ма души, които се грижели за кокосова плантация, и още 117 в Пуерто Хуарес, което било рибарско селище наблизо, с функция и на военна база. В момента островът е дом за над 600 000 жители и любима дестинация на милиони туристи от всички краища на света. Първото, което привлича в Канкун, са безкрайните бели плажове и тюркоазената вода. На острова има над 250 слънчеви дни, така че винаги може да избягате там, ако зимата и студът ви дойдат в повече. Може да се радвате на скъпи хотели, първокласни яхти, клубове, дискотеки, шопинг центрове и елитни бутиции. Истинското богатство на Канкун са археологическите находки, древните руини и индианските пирамиди, отвеждащи в магическата цивилизация на маите. За по-авантюристично настроените огромно преживяване е изследването на ценотите и пещерите. „Ценот“ е дума от езика на маите, която в буквален превод означава бездна, пропаст. Ценотите са отвори на повърхността, които водят надолу под земята. От научна гледна точка това са сладководни басейни под земята, но за маите са били извор към живота, вход към отвъдното и място за общуване с боговете. Плуване, риболов, гмуркане, разходка с делфини също са част от преживяването мексикански Кариби. Недалеч от Канкун са другите места за забавление и разходки – тропическият остров Конзумел,природните паркове „Ксарет“, „Гарафон“ и аквариума „Хел-ха“, както и курортът Плайа дел Кармен, прочут с богатия си и интригуващ подводен свят.

22-4 22-5  22-822-7

 

 

Чичен Ица инженерният гений на маите

22--4I4EN-IZAНай-прочутият, грандиозен и най-често посещаван сред градовете на маите в Мексико е Чичен Ица. Той е бил главният церемониален център на Юкатан. Красив е във всеки сезон на годината, но същинското му великолепие се разкрива по време на пролетното или есенното равноденствие. Гениалните маи така са позиционирали храма „Ел Кастильо де Кулкулкан“, че играта на светлината и сенките в късния следобед създава една мърдаща змия (представяща древния водач, превърнат в божество Кулкулкан), която в течение на трийсет и четири минути се плъзга надолу по 365 стъпала до гигантската глава в основата на главната фасада на пирамидата, преди да изчезне в земята. Това място с площ 18 кв. км е било обитавано 800 години, от 432 г. по време на Класическия период на маите, и е обезлюдено с идването на толтеките. Не повече от трийсет от сградите на това сакрално място са изследвани, а стотици стоят непипнати.

 

Източник:  http://stroitelstvoimoti.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%83%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82/

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: