На лов за северно сияние

Февруари и Норвегия са ключови думи за този красив феномен

На лов за северно сияние
 © Shutterstock

Норвегия не е от най-разпространените туристически дестинации – не блести с кой знае какви забавления и атракции. Обаче само там можете да видите нещо уникално – прочутото Северно сияние. Този невероятен природен феномен може да се наблюдава през февруари. Страната е много красива и през лятото, когато фиордите примамват със съчетание на наситено зелено и дълбоко синьо, но да се види снежна Норвегия и сиянието, е неописуемо преживяване. Играта на светлината по тъмното небе оставя без дъх. Дори да се взирате в сиянието дни наред, пак няма да се наситите на неговата магия сред снегове и лед.

Столицата

Решите ли да поемете към зимна Норвегия, „акостирайте“ в столицата Осло. Градът, основан през 1048 г., е разположен на дъговидния Ослофиорд. Не се притеснявайте, че нямате пътеводител със забележителности. Норвежците се славят като изключително гостоприемни и топли хора (напук на суровата природа). Когото и да попитате за Кралския дворец, за парка „Вигеланд“ или сградата на парламента, ще ви упъти с удоволствие, на перфектен английски.

Ако ви влекат морските пътешествия, идете в Националния музей. Там се пазят прочутият сал Кон-Тики и тръстиковата лодка Ра II на Тур Хайердал. В друг музей – „Фрам“, се намира корабът на Амундсен, с който той е достигнал бреговете на Антарктида. В Осло има и Музей на магията с различни реквизити за фокуси. Може би сега е моментът да разберете как точно магът реже красивата си асистентка на две и я свързва отново в едно цяло, или пък къде изчезва белият заек от цилиндъра на илюзиониста.

Малките селца

Всичките са много живописни. Къщите са от дърво, там то е най-евтиният материал. В миналото по цвета, с който била боядисана къщата, се е разбирало кой е по-имотен. Най-богатите обагряли домовете си в бяло със скъпата за ония времена бяла боя, добивана от мраморен прах. Хората средна ръка използвали по-евтината жълта варовикова, а най-бедните боядисвали къщите си червени с боя, която забърквали от животинска кръв.

© Shutterstock

Да посетите Норвегия и да не опитате местен рибен специалитет, е грехота. Все пак това е страната на най-вкусната сьомга в света според не една и две гастрономически класации. Внимание заслужава и сушената по специален начин треска – „клипфикс“. А „ракьорет“ е пъстърва, която се заравя за една година в пръстта. И да, след това се яде. Ако ви стиска, разбира се.

Aurora borealis

Северните сияния са известни и като Aurora borealis – от имената на древната богиня на зората Аврора и бога на северния вятър Борей. Има и южни, наричат се Aurora australis. Сиянията се раждат от заредени частици, насочени към полярните региони от земното магнитно поле, които се сблъскват с въздушните молекули. Могат да достигнат височина от 56 км до 970 км над земята и да обагрят небето във всички цветове на дъгата. Някои са като знамена, други приличат на планини, трети се спускат като завеси, извиват се като арки или просто прорязват тъмнината с мощен лъч. Явлението най-често се наблюдава около равноденствие, при слънчеви изригвания и магнитни бури – зависи и от географското разположение на страната.

Топ 10 на сияйните дестинации

Пътешественици от цял свят определиха 10-те места с най-красиви сияния. Безспорният фаворит в класацията е Гренландия. Това е и първото място, където е наблюдаван феноменът и съответно описан в хроники от ХІІІ в. Втора е Аляска, САЩ. На трета позиция е Исландия, прочута именно с красивите си нощи. Четвърта е Норвегия, а веднага след нея се нарежда Финландия. Следват северните части на Русия, Естония и Канада. Други варианти са Швеция или Шотландия, макар че там явлението е по-рядко, но за сметка на това – много впечатляващо.

Историческа справка

Норвегия се простира на площ от 385 991 кв. км, населението й е малко под 5 милиона. Според етимолози името на страната означава „Пътят на Север“, но самите норвежци го превеждат като „Надълго по морето“. Сред известните личности, родени в Норвегия, са драматургът Хенрик Ибсен, композиторът Едвард Григ, художникът Едвард Мунк.

Полезни съвети

Много вълнуващи са круизните екскурзии в Норвегия през зимата. Най-често те започват от Берген или от Киркенес и обикалят крайбрежието. След като корабът прекоси полярния кръг, всички пасажери получават арктическо кръщене. Предлагат се и викингска вечер, сафари с моторни шейни или с шейни с кучешки впрягове, посещение на леден хотел… Внимание! Този тип екскурзии са само за любители на екстремните преживявания. Като цяло престоят на сушата е много кратък – понякога само час, но самото пътуване може да обхване до 35 града по крайбрейжието. Струва си – плаването из фиордите е страхотно и за гледане, и за снимане. Цената на круиза зависи от продължителността, вида на каютата и другите екстри и е от 1000 до 7000 евро. Имайте предвид и друго – стандартът на живот в Норвегия е висок. А Осло за трета поредна година бе обявен за най-скъпия град в света, изпреварвайки Ню Йорк, Лондон и Москва.

 

Източник: http://www.elle.bg/puteshestviia/na-lov-za-severno-siianie.html

Вашият коментар